1 limpa

  • 2 dl havregryn
  • 6 dl dinkelmjöl
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 3 msk sesamfrön
  • 2 små mogna KRAV bananer
  • 2 tsk bikarbonat
  • flingsalt
  • 4 dl naturell lättyoghurt
  • 1 dl frysta lingon
  • lite olja till limpformen

Börja med att blanda samtliga av de torra ingredienserna. Rör ner yoghurt och mosad banan. Blanda till en kletig men
väl blandad och sammansatt deg/massa. Vänd sist ner de frusna lingonen. Smörj en limpform med lite olja
och lägg ner degen. Grädda brödet längst ner i ugnen i 175 grader
i ca 1 1/2 timma. Ta ut brödet och låt det svalna på galler.

4 kommentarer


Meta [31 October 2007, 20:10]

Nina, hur är det nu med bikarbonat och bakpulver.
Jag skickade Rolli till affären efter bikarbonat och han kom hem med – bakpulver. “Det står ju på innehållsdeklarationen att det är bikarbonat”, säger han.
Och det gör det ju…..

Vad göra?
undrar signaturen
Förvirrad

Nina Ahlm [01 November 2007, 07:11]

Japp, bakpulver innehåller bikarbonat men inte bara. Där borde stå fler ingredienser som t.ex potatisstärkelse? Det är alltså inte bara ren bikarbonat i bakpulver. Bikarbonat är ett starkare jäsmedel än bakpulver och väljer du att baka med bakpulver behövs därför mer än om du bakar på bikarbonat. När du Använder bikarbonat behövs istället en tillsats av syra i degen/smeten som t.ex fil, yoghurt, sirap etc. Annars får man lätt en bismak i det färdiga brödet.

Du kan byta ut enligt omvandlingen nedan:
• 1 tsk bikarbonat=2 tsk bakpulver
• 1 tsk hjorthornssalt=2 tsk bakpulver

Hanna74 [03 November 2007, 13:11]

Mums, vad smarrig den här var, tusen tack!
Vet inte vad jag skulle göra utan den här superinspirerande sida :-)

MB [05 September 2009, 21:09]

Mmm. Låter gott. Kan man byta ut lingonen mot lingonsylt?