20-25 st

  • 10 dl dinkel fullkorn
  • 3,5-4 dl grahamsmjöl
  • 1/2 dl psylliumfrön
  • 1 dl fint rivet äpple
  • 1 msk malen kanel
  • 2 dl mild lättyoghurt
  • 50 g jäst
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 l sojamjölk/solhavre
  • 2 tsk mineralsalt
  • 1/2 dl hackade hasselnötter

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Värm mjölken fingervarm = 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken. Rör ner yoghurt, honung, saltet, rivet äpple, kanel, psylliumfrön och mjöl och arbeta i hop till en deg/smet. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter. Ta upp deg-smeten på mjölat bakbord och dela den i ca 25 delar. När man bakar med dinkel ska degen vara kladdig. Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger. Arbeta istället varje bulle varsamt med lite grahamsmjöl på bakbordet och i handflatorna. Rulla varje del med händerna och lägg dem tätt i en smord plåt med höga kanter. Jäs ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med lite vatten och strö över hackade hasselnötter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden. Går utmärkt att frysa in.

2 kommentarer


Annelie [21 February 2008, 15:02]

Dessa gjorde jag igår, de blev jättegoda. Läste dock receptet lite slarvigt, så jag hällde i nöttterna direkt i degen och inte ovanpå. Det blev gott ändå och jag strödde sesamfrön på istället.

Jag använde också sojayogurt istället för vanlig lättyogurt, funkade också jättebra.

Mikaela [28 March 2009, 17:03]

Jag gjorde dessa, fast med morot istället för äpple. Jättegott blev det :)