• 2 dl nakenhavre eller fiberhavregryn
  • 6 dl dinkelmjöl
  • 1/2 dl krossat linfrö
  • 1 dl torkade, hackade aprikoser
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 nypor flingsalt
  • 3 dl mild lättyoghurt
  • 1 dl vatten
  • 1 dl blåbär, färska/frysta
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 msk kallpressad rapsolja + lite extra att smörja formen med.

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner yoghurt, blåbär, vatten och rapsolja. Blanda väl. Smörj en limpform med lite rapsolja. Häll över smeten/degen. När man bakar på dinkel är degen kladdig. Det ska den vara. Då blir brödet saftigt. Grädda brödet i formen längst ner i ugnen i ca 1 1/2 timma. Ta ur brödet och låt det svalna på galler. Perfekt att frysa in i skivor och ta fram som nybakt varje frukost.

Dinkelpita

9 kommentarer


Karin [09 July 2006, 12:07]

Ha! När jag läste att du skulle baka idag fick jag inspiration och bestämde mig för att göra detsamma! Så bra att slippa krångla med jäst tycker jag och bara “röra ihop” grejjerna. Nu är det bara 10 minuter kvar tills härligheten ska ut ur ugnen. Det luktar jättegott av blåbär, kanel och solrosfrön!

Tack för ett enkelt och bra recept! Fortsatt trevlig dag!

Hälsningar
Karin

Maria [20 July 2006, 09:07]

Jag provade att baka detta bröd i helgen och det blev verkligen jättegott..enda problemet var att “skorpan” ovanpå brödet blev så hård och tjock att det mest föll i bitar när man försökte skiva upp det…Vad tror du jag gjorde för fel?
Hälsningar
Maria

Nina Ahlm [20 July 2006, 09:07]

Det ska i och för sig bli en knaprig yta men den ska för den skull inte falla sönder. Ugnsvärmen kan skilja något mellan olika ugnar. Kanske att det var för varmt. Gräddade du brödet längst ner i ugnen? I annat fall kan du vid nästa baktillfälle kolla på limpan efter halva tiden om ytan känns lagom redan då och i så fall lägga en bit aluminiumfolie löst på limpan under resten av gräddningstiden. Lycka till!

isabelle [03 August 2006, 17:08]

haha, shiet. just detta gjorde jag igår ;) hade bara hallon hemma. men det var innan du sagt detta ;)

Frida [03 August 2006, 17:08]

Kan man baka detta bröd med jäst ? Hur gör man då ?

Nina Ahlm [03 August 2006, 18:08]

Jag har inte testbakat med jäst men är ganska säker på att det ska gå bra. Byt ut bikarbonatet mot 25g jäst. Värm vattnet (1dl) fingervarmt/37 grader och smula ner jästen i en bunke. Rör ihop jäst och det ljumma vattnet och tillsätt därefter övriga ingredienser som i receptet. När degen är färdigblandad låter du den jäsa i bunken med bakduk över i ca 40 minuter. Ta sedan upp degen på bänken och forma den till en limpa. Smörj en form, lägg limpan där i och grädda som i receptet. Lycka till.

Rebecca [23 September 2009, 21:09]

Rätta mig om jag har fel, men är det inte så att bikarbonat förstör viktiga B-vitaminer? Jag brukar i alla fall ofta höra att man inte bör äta bröd bakat med bikarbonat alltför ofta.

Receptet låter underbart gott :] speciellt med kardemumman

Tess [09 January 2010, 20:01]

Samma för mig..d föll isär då ja skar upp d, hälften blev bara smulor:(( vet inte va som var felet..

Emilia [26 January 2011, 16:01]

Nu vet inte jag hur länge ni väntat med att skära upp brödet efter
att ni tagit ut det ur ugnen.. men jag brukar få problem med smulor
och fula skivor om jag är för snabb att skära upp brödet. Vänta ett
tag (vet att det är svårt!) och låt brödet stå sig ett par timmar
så brukar det hålla ihop bättre iaf för mej :)