Receptet ger ca 12 st

  • 50 g jäst
  • 5dl vatten
  • 1 msk psylliumfrön
  • 1 tsk havssalt
  • 1 msk honung
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 dl grahamsmjöl
  • ca 10 dl dinkelsikt

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet som ska vara fingervarmt/37 grader. Blanda sedan i salt, honung, olja och psylliumfrön + mjölet lite i taget. När man bakar med dinkel ska degen vara lite kladdig. Då blir brödet saftigt efter gräddning. Låt sedan degen jäsa i bunken övertäckt med bakduk i 1 timma. Ta sedan upp degen på lätt mjölad bänk och dela den i ca 12 bitar. Kavla ut dessa till 1/2 cm tjocklek. Smörj en plåt med lite olivolja och lägg de kavlade bitarna på plåten och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler innan du skär en skåra i bröden. Fyll med önskad fyllning.

11 kommentarer


yvonne körner [06 June 2006, 01:06]

Hej igen!

Undrar om det är bättre att använda grovt dinkelmjöl istället för graham? Undrar också över det nya 100%-iga fullkornsvetemjölet “ljust och milt” (Kungsörnen). Är det likvärdigt med dinkel ur GI-synpunkt? Har bakat bullar av det med gott resultat. Kanske det kan användas även här till pita?

Tacksam svar
Yvonne Körner

Nina Ahlm [06 June 2006, 09:06]

Grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl malt från hela vetekorn. Dinkel fullkorn har skaldelarna kvar medans man i dinkelmjöl siktat bort alla skaldelar och det är därför jämförbart med vetemjöl. Man brukar generellt säga att recept med graham kan bytas ut till dinkel fullkorn och vice versa rent resultatmässigt. Innehållsmässigt skiljer de sig åt och det beror helt på vad man är ute efter, vlket av dem man väljer. För att sänka GI-värdet i bröd oavsett det är bakat på graham eller fullkornsmjöl av dinkel kan du tillsätta hela korn så att du istället får ett “helkornsbröd”. Det nya fullkornsvetemjölet vet jag än så länge inte mycket om men om det i sig hade haft ett lågt GI tror jag att det hade märkts med detta på förpackningen. Jag har aldrig bakat på det och jag vet inte vad det bidrar med GI-mässigt men det går säkerligen att baka pitabröd och även många andra brödsorter på. Det brukar vara mjölblandningar med bra bakegenskaper.

alex.. [26 June 2006, 16:06]

Hej !! Varför blir det fel ? Gjorde exakt som det stod i receptet men var tvungen att ta mycket mycket mer mjöl eftersom det gick inte att kavla för att det var så kladdigt… Å bara några stycken vart luftiga inuti efter gräddningstiden… Dock var de goda =) men jag ville ha “riktiga” pitabröd, med luft i ; ) …

Nina Ahlm [26 June 2006, 18:06]

När man bakar med dinkel ska degen vara kladdig. Det ger ett saftigt och luftigt bröd. Man ska alltså inte hälla i mer mjöl än vad receptet anger. För att kunna kavla kan man pudra kaveln med lite extra mjöl alternativt trycka ut rundlar med handflatan. Hur som helst kan man inte få ett lika poröst bröd med dinkel som med vetemjöl. I vetemjölet finns många glutentrådar, det är de som gör att vetemjöl har bra bakegenskaper och som ger ett poröst och luftigt bröd. Dock är det också denna porösa struktur som gör att vetebröd har ett mycket högt GI-värde för att det är lätt nebrytbart för kroppen.

alex.. [30 June 2006, 10:06]

I vissa recept har du tagit bikarbonat istället för jäst.. Är det nyttigare.. ? Isåfall, hur mycket bikarbonat ska man ta för att täcka 50 g jäst, om man kan göra det när man ska baka pitabröd… ??

Nina Ahlm [30 June 2006, 10:06]

Det går bra med båda men det finns många som inte tål jäst och då kan de också baka efter mina recept när jag istället använder bikarbonat. Dessutom går det snabbare, vilket många eftersträvar, eftersom man slipper jäsningsproceduren. Jag har inte bakat pitabröden med bikarbonat eftersom de behöver jäsa en stund enligt mitt tycke. Men skulle jag chansa på en mängd utan att testa så skulle jag ta 2 tsk. Lycka till.

Elina [13 October 2006, 12:10]

Vad är det för skillnad på dinkelmjöl och dinkelsikt?

Nina Ahlm [13 October 2006, 13:10]

Läs om detta under kategorin “Blandat” och där under “Vilket dinkel passar till vad”

Ellinor [21 February 2009, 16:02]

Undrar ungefär samma som ovanstående men kan inte hitta kategorin "blandat". Om man vill utesluta vetemjöl helt och då byter ut detta mot dinkelmjöl så ska det inte vara något problem enligt vad jag har hört. Men om man istället vill ha det ännu nyttigare, skulle man då kunna använda sig utav enbart dinkelmjöl fullkorn? Eller blir brödet eller vad man nu bakar inte lika bra då? Och är det egentligen nyttigare att byta ut vetemjöl mot siktat dinkemjöl? Vilket har lägst GI utav de båda? Tacksam för svar!

Nina Ahlm [21 February 2009, 20:02]

Ellinor: Alla mjölsorter som är “siktade” innehåller ett mer finmalt mjöl än övriga då man siktat bort större skaldelar och partiklar. Vetemjöl är dock det mjöl som har absolut bäst bakegenskaper tack vare sin förmåga att bilda gluten. När man bakar med dinkel blir degen kladdigare och mer lik en smet. Det är inte heller mjölsorten i sig som avgör GI-värdet utan alla ingredienser i det bakade brödet tillsammans. Det är ingen större skillnad alltså på GI-värdet i olika mjölsorter. De har samtliga ett högt GI. Dinkel inehåller dock mer näring generellt än vetemjöl och ger på så sätt lite mer till kroppen att arbeta med och mer att tugga på samt en nötaktig smak. I det här brödet hjälper däremot fröna till att sänka GI-värdet på hela brödet. Viktigt också att äta med måtta ; )

Johanna [27 November 2009, 10:11]

Kan man ta linfrön i stället för psylliumfrön?