2 limpor

  • 1/2 msk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2,5 dl krossad råg
  • 1,5 dl vetegroddar
  • 2,5 dl krossad vete
  • 1 dl kruskakli
  • 1 dl krossade linfrön
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • Valfritt 0,25 dl flytande honung
  • 1 liter mild lättyoghurt
  • lite rapsolja att smörja de två formarna med

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser. Rör sedan ner yoghurt och honung till en jämn smet/deg. När man bakar på dinkel blir degen kladdig. Det ska den vara, då blir brödet saftigt. Blanda inte ner mer än receptet anger. Smörj formarna med rapsolja. Fördela smeten i de två formarna och grädda länst ner i ugnen i ca 1 1/2 timme. Låt svalna på galler. Fungerar utmärkt att skiva och frysa in.

16 kommentarer


Yvonne Körner [20 August 2006, 12:08]

Hej igen,

Jag bakade limpan med enbart dinkelsikt (4,5 dl) i stället för vetemjölet (2,5 dl). Alldeles utmärkt resultat. Frågan är vad du var ute efter när du tog med 2,5 dl vetemjöl istället för bara dinkel? Jag vill själv helt undvika vetemjöl och det verkar ju gå bra, så jag tipsar gärna andra om det, att byta vetemjöl helt mot dinkelsikt, även i dina lättare kanelbullar!
Hälsn

Yvonne Körner

Nina Ahlm [20 August 2006, 12:08]

Vetemjöl har de absolut bästa bakegenskaperna tack vare dess förmåga att bilda gluten. Brödet blir luftigare och får bättre jäsförmåga med en gnutta vetemjöl i blandningen. Jag har aldrig testat med dinkelsikt i grova limpan men nu kan de som vill göra det med säkerligen lika gott resultat. Även om inte GI-värdet påverkas nämnvärt tack vare övriga GI-sänkande ingredienser.

Charlotte [22 August 2006, 08:08]

har bakat “grova limpan” nu 2 ggr och jag älskar den! super super god, kommer bakas ofta! tack för ett grymt reccept!

Nina Ahlm [22 August 2006, 10:08]

Tack ; )

Maria [31 August 2006, 13:08]

Låter gott, och kommer garanterat testas. Men ska det vara hela eller krossade linfrön i? Och jag har en annan fråga också… Vad är nyttigast om man jämför tex det här brödet som man bakar själv eller ett mörkt, grovt bröd från affären?

Nina Ahlm [31 August 2006, 17:08]

Jag kan omöjligt svara för alla brödsorter men så länge de har en innehållsförteckning som talar om i fall de innehåller E-nummer, konserveringsmedel, socker, eller eventuella härdade fetter så är detta garanterat nyttigare. Fördelen med att baka själv är att man vet exakt vad man stoppar i sig.

Nina Ahlm [31 August 2006, 20:08]

Jag har använt krossade linfrön.

Linda [07 September 2006, 13:09]

Jag undrar om man inte bör blötlägga/koka råg och vetekrossen? Har för mig att det blir mjukare då eftersom dom är så hårda. Hur funkar det i detta recept?

Nina Ahlm [07 September 2006, 17:09]

Det finns recept där man gör så, har dock inte testat det här. Den här limpan innehåller en del vätska och gräddas i över en timma. Det blir alldeles underbart gott så.

Linda [08 September 2006, 15:09]

Tack för svar! Jag ska givetvis pröva brödet, låter mkt gott. Jag har bakat din nyttiga kom igång-limpa som tyvärr blev alltför degig i min smak. Trots att jag hade lite längre tid i ugn och kände med sticka innan jag tog ut den. Däremot gick det mkt bättre att baka dina lättare kanelbullar, supergoda!

Therese [13 September 2006, 21:09]

Vet du om det går lika bra att använda sojayoghurt eller havremjölk istället för mjölkbaserad yoghurt? Det verkar i övrigt som ett jättegott bröd!

Nina Ahlm [14 September 2006, 05:09]

Har inte testat men skulle jag göra det skulla jag prova med sojayoghurt.

Maria [14 September 2006, 20:09]

Hej, nu är jag här och frågar igen. Tack för svaret sist förresten. Brödet var jättegott! Tänkte bara fråga hur länge man kan frysa in ett sådant här bröd? Eller ja.. bröd över huvud taget kanske.

Nina Ahlm [14 September 2006, 21:09]

Tumregeln säger att hållbarheten för djupfryst bröd vid -18 grader varierar mellan 1-8 månader beroende på produkt. Eftersom detta är ett hembakat bröd utan några som helst konserveringsmedel tycker jag kanske inte att brödet ska förvaras ända upp till 8 månader men det är knappast någon risk hoppas jag. Meningen är att det ska vara för gott för att glömmas bort i frysen så länge. Mer exakt än så kan jag inte säga.

mia [12 February 2009, 18:02]

Hej! jag har en fråga, vad kan jag ersätta vetegroddar med? jag tänkte att jag antingen kunde ta lite mer vete eller rågkross eller kanske blötlgad bovete?
mvh maria

Nina Ahlm [12 February 2009, 19:02]

Mia: Det borde gå bra med vilket av alternativen som helst.