• 6 dl dinkelmjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 rivet äpple
  • 1 dl grovt hackad eller hel mandel
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 nypor flingsalt
  • 4 dl mild lättyoghurt
  • 1 dl lingon, färska/frysta
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk malen ingefära
  • 1 msk kallpressad rapsolja + lite extra att smörja formen med.

Börja
med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samman alla torra
ingredienser i en bunke. Rör sedan ner yoghurt, lingon och
rapsolja. Blanda väl. Smörj en limpform med lite rapsolja. Häll över
smeten/degen. När man bakar på dinkel är degen kladdig. Det ska den
vara. Då blir brödet saftigt. Grädda brödet i formen längst ner i ugnen
i ca 1 1/2 timma. Ta ur brödet och låt det svalna i formen, på galler innan du skär längs kanterna med en vass kniv och försiktigt lossar limpan genom att vända formen upp och ned. Perfekt
att frysa in i skivor och ta fram som nybakt varje frukost.

2 kommentarer


maria r [25 September 2007, 22:09]

Har en fråga.
Min gamla 2 l bakform är ett minne blott. Skulle köpa ny idag och blev rekomenderad en i silikon?Vad tycker du om det? Blir inte brödet mjukt och svampigt? Nej sa hon i affären som var en ung och matintresserad tjej som hade bytt ut alla sina formar till dem i silikon. Köpte ingen för hon hade bara en liten och den var såpass dyr. Dina limpor blir stora så då behöver jag en som rymmer en del.
Har du provat silikonbakform?

Nina Ahlm [26 September 2007, 07:09]

Jag gillar silikonformarna. Använder dem mest till muffins dock. Jag har 2 traditionella limpbakformar som jag trivs så bra med att jag inte, ännu, kommit mig för att byta ut dem mot silikon. Men jag tror att de skulle fungera alldeles utmärkt.