1 limpa

  • 2 dl rågflingor
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1/2 dl havrekli
  • 1/2 dl rågkross + 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl solroskärnor
  • 1/2 dl all bran plus
  • 1 dl hackade torkade aprikoser eller russin
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 nypor flingsalt
  • 4 1/2 dl sojamjölk
  • finrivet skal av en apelsin
  • 2 msk flytande honung
  • 1 msk rapsolja

Alternativ 1
Blanda samman alla torra ingredienser utom rågkrosset i en bunke. Koka upp rågkrosset + vattnet tillsammans och rör ned massan i de torra ingredienserna direkt efter första uppkoket. Rör sedan ner sojamjölk, apelsinskal, honung och rapsolja. Blanda väl och låt vila 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en limpform med lite rapsolja. Häll över smeten/degen. När man bakar på dinkel är degen kladdig. Det ska den vara. Då blir brödet saftigt. Grädda brödet i formen längst ner i ugnen i ca 1 1/2 timma. Ta ur brödet och låt det svalna på galler. Ät nybakt eller frys in limpan i skivor och ta fram som nybakt varje morgon.

7 kommentarer


sofia [10 April 2006, 13:04]

Supergott! Glömde dock rågflingorna :(.
Har det stor verkanpå näringsvärdet?

nina [10 April 2006, 19:04]

Visst är den god! Nej inte så att det blir sämre i alla fall. Jag är mest förvånad över att limpan inte blev för lös. Måste testa.

Caroline [25 May 2006, 16:05]

Har bakat denna idag! Den står i ugnen nu och den är färdig att ta ut kl. 17:15. =) Så ung. 45 min till! Det luktar SÅ otroligt gott i hela lägenheten! Dock så fick jag göra vissa ändringar… hade ingen All Bran så jag tog mandelflarn istället. Sen hade jag varken russin (o gillar det inte heller) eller torkade aprikoser så jag tog motsvarande volym av pinjenötskärnor istället.. Sen (det sista) så hade jag ingen Rågkross heller så det fick bli vetekross… Ska bli spännande att se resultatet. Kanske inte blir lika nyttigt nu efter alla ändringar men…. man får väl hoppas det! =)

Anna [26 November 2006, 09:11]

Hej nina! har gillat din sida länge nu, tänkte det var dags att säga det! tack för en toppensida. en fråga om detta bröd: tror du att det fungerar lika bra med vanlig mjölk/yoghurt/filmjölk om jag inte har sojamjölk hemma?
anna

Nina Ahlm [26 November 2006, 10:11]

Hej Anna. Tack för diitt fina betyg. Visst kan du använda t.ex mild lättyoghurt eller fil i stället. Lycka till.

Marielle [05 March 2009, 06:03]

Hej Nina!
Jag undrar om det går bra att strunta i All Bran-flingorna och den torkade frukten? Äter aldrig flingor och det känns lite onödigt att köpa ett helt paket för ett brödbak, och torkad frukt är jag inte jätte förtjust i.
Tänker mest på om brödet liksom "håller ihop" och sådär?

mvh Marielle

Nina Ahlm [05 March 2009, 07:03]

Marielle: Frukten bidrar med både smak och konsistens och att utesluta båda två kräver ersättning av ngt annat att testa med istället. Kanske kan du testa med att ersätta bran flakes med motsvarande mängd extra rågflingor t.ex. istället för frukten har jag inget bra alternativ på rak arm. Du får laborera och testa vad som fungerar utefter vad du gillar.