4 tekake – tjocka brytbröd

  • 3 dl naturell lättyoghurt
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 nypa havssalt
  • ca 8 dl siktad dinkel
  • 7 dl grahamsmjöl
  • 1/2 dl vetegroddar
  • 20 svarta oliver utan kärnor

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan yoghurt, vatten, olivolja och hackade oliver i en annan bunke. Arbeta i hop blandningarna till en smidig men lite kladdig deg. När man bakar på dinkel blir degen lite kladdigare än vanligt. Det ger ett saftigt bröd. Jäs degen övertäckt i ca 40 minuter. Klicka ut 4 tekakestora plättar fördelade på 2 bakplåtspapperklädda plåtar. Låt jäsa igen i ca 20 minuter under bakduk. Grädda sedan bröden i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ät bröden nygräddade eller frys in.