Goda rågare med hela linfrön, frukt och dinkel

40-50 st

  • 100 g/ 2 pkt smulad jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 5 dl ljummen sojamjölk/lättmjölk
  • 1/2 dl hela linfrön 
  • 1/2 liter grahamsmjöl
  • 1/2 liter rågmjöl
  • 8 dl siktat dinkelmjöl
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1/2 dl flytande honung
  • 3 dl finhackade osvavlade aprikoser eller russin
  • 1 msk mineralsalt

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Blanda vatten och mjölk i en kastrull och ljumma upp vätskan på låg värme på spisen. Tillsätt den ljumna vätskan i bunken tillsammans med saltet och honungen och rör med en gaffel. Tillsätt mjölet och den torkade frukten lite i taget och arbeta degen till en kladd-smidig deg. Låt degen jäsa i bunken i ca 35 minuter under en bakhanduk. Ta upp degen på bänken och arbeta den med lite grahamsmjöl. Dela till 40-50 bitar och forma bitarna med mjölade händer till bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapperklädda plåtar och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Grädda bullarna i ugnen i ca 225 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler och njut en nybakt eller frys in.