Många efterfrågar ett osötat ljust bröd med lite bättre innehåll. Här kommer ett.

3 limpor

  • 50 g jäst
  • 2 tsk mineralsalt
  • ca 5 dl vassle ( Från avrunnen yoghurt) annars bara vanligt vatten
  • 4 dl varmt vatten
  • 5 dl siktad dinkel
  • ca 16 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl nakenhavregryn eller fiberberikade havregryn
  • 1 dl hela linfrön
  • lite olivolja till formarna

Smula jästen ner i en bunke. Blanda vasslen med varmt kranvatten så att blandningen blir fingervarm. (Om du utesluter vasslen använd istället hela mängden vatten = 9 dl vatten). Rör ut jästen med vattnet och tillsätt salt, linfrön och mjöl lite i taget. Arbeta degen till en väl blandad men kladdig smet. Smörj tre limpformar med lite olja och fördela all smet i formarna. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 50-60 minuter. Låt limporna svalna helt innan du skär längs kanterna med en vass kniv och sedan stjälper ur dem ur formarna.

2 kommentarer


Caroline [12 September 2007, 14:09]

Wow lät jättegott ju! Har en del jäst som jag måste göra nåt med annars blir dom gamla. Ska nog göra detta/dessa bröden för vi börjar få ont om det nu så… tack för det! =)

Pippi-Lena [23 October 2008, 03:10]

Ett jättegott bröd som jag kommer att baka flera gånger.