1 limpa

  • 1 dl hackade torkade katrinplommon
  • 1/2 dl vetegroddar
  • 1/2 dl krossade linfrön
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl naturella solroskärnor 
  • 6 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 msk malen kanel
  • 2 nypor mineralsalt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 dl lättfil
  • 1 rivet rött äpple
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk flytande honung

Garnering efter halva gräddningstiden

  • 2 msk sesamfrön

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda sedan ordentligt alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner fil, rivet äpple, rapsolja och honung till en jämn och väl blandad smet. Smörj en limpform med lite extra rapsolja och lägg ner smeten/degen i formen. Jämna till ytan med en slickepott eller baksidan av en matsked och grädda limpan i nedre delen av ugnen i 1 1/2 timma. Efter 45 minuter, d.v.s. halva tiden tar du ut limpan, penslar den med lite vatten och strör över sesamfrön. Sätt in limpan och grädda klart de sista 45 minutrarna. (Kan skilja något från ugn till ugn). Låt limpan svalna helt i formen innan du tar ur den och skivar. Går utmärkt att frysa in.

3 kommentarer


maria r [24 April 2007, 14:04]

Åh.

Ett bröd helt i min smak.Kanske en ny favorit efter din Aprikoslimpa utan jäst =)
I Norge har vi inte lättfil. Här är lättfilen 1,5 % fett. Samma med mjölk. Här finns Skummet Kulturmelk som innehåller 0,1 % fett. Men den är inte så god och väldigt tunn. Kanske bäst med vår “lättfil”?

maria i oslo

Nina Ahlm [25 April 2007, 06:04]

Jag skulle ta lättfilen för säkerhets skull ; )

KP [18 January 2008, 08:01]

Hej!

Påverkas GI-värdet för denna limpa om man byter torkade katrinplommon mot torkade aprikoser?

Och eftersom vi nästan aldrig har fil hemma så undrar jag om man kan byta lättfilen mot lättyoghurt, eller påverkas bakegenskaperna då?

Tack för en underbar sida. Du är en stor inspirationskälla.

Kerstin