• 1 dl rågkross
  • 3 dl kokande vatten
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl kallt vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk flingsalt
  • 1/2 dl krossade linfrön
  • 1/2 dl grovhackade mandlar
  • 12 dl lantbrödsmjöl, 4 sädesslag

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Koka upp vattnet och lägg rågkrosset i en bunke. Slå det kokande vattnet över rågkornen ner i bunken. Häll i oljan och det kalla vattnet. Låt blandningen svalna en stund och känn efter när det är fingervarmt eller 37 grader då smular du ner jästen, saltet, linfrön och mandel och rör tills jästen löst sig ordentligt. Tillsätt sedan mjölet i omgångar och rör tills du fått en smidig deg som släpper kanterna. Lägg en bakduk över bunken och låt den jäsa ca 30 minuter. Knåda degen jämnt och rulla med mjölade händer små bullar av degen och lägg dem på en smord plåt. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Grädda i ugn 15-20 minuter och låt svalna på galler. Går bra att frysa.