ca 16 st bitar

  • 3 dl dinkelmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl hela linfrön
  • 1 dl havregryn
  • 1 tsk mineralsalt
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 dl verum hälsofil
  • 1 brk lättkesella

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke så att bakpulvret fördelas ordentligt. Tillsätt sedan fil och kesella och arbeta degen smidig med händerna. Dela degen i fyra lika bitar. Rulla dem till bollar, lägg på plåten och kavla dem till runda plattor. Skär med en brödkniv varje platta rakt över i fyra delar. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler innen du bryter i sär dem och serverar.

10 kommentarer


Katariina [26 January 2008, 09:01]

Godare än vanliga scones!

/Johan (Katariinas sambo)

sofie [29 January 2008, 07:01]

Jättegoda!

Kattis [02 February 2008, 01:02]

Jag har länge letat efter lite nyttigare scones, och de här låter verkligen jättegoda. Men jag undrar om du har något tips på hur man kan ersätta dinkelmjöl i tex det här receptet? Vilken mjölsort skulle du rekommendera (graham, rågmjöl, lantmjöl, mjöl+kli,…) och vilken mängd? Går det överhuvudtaget att byta (kanske om man dessutom ändrar mängden fil/kesella) eller måste man ändra hela receptet i så fall?
Tack för en jättebra matblogg!

Nina Ahlm [02 February 2008, 11:02]

I detta receptet skulle jag byta ut dinkelmjölet till rågmjöl i samma mängd. Det finns inte en regel som gäller allt bakat generellt tyvärr utan det är ngt man får experimentera sig fram till. Ändra inget annat i detta recept utan bara mängden dinkelmjöl, d.v.s 3 dl till lika mycket rågmjöl.

Kattis [02 February 2008, 21:02]

Tack för ditt svar, ska provas snarast :)

Cornelia [01 January 2009, 15:01]

Goda! Men smakade mer vanligt bröd än scones.

Clara [03 January 2009, 12:01]

Det var riktigt goda. Smackade nyttigt, vilket jag inte säger nej till!

Clara [03 January 2009, 12:01]

De var riktigt goda. Smakade nyttigt, vilket jag älskar!

Bella [11 July 2009, 18:07]

Jag är en person som gillar att mixtra med bröd och sånt, eftersom jag gillar sojamjöl så bytte jag ut 1 dl av dinkelmjölet till sojamjöl och 1 ½ deciliter av vetemjölet till grahamsmjöl samt- hör och häpna- kesellan till keso mini. Det blev supergott och keson liksom smälte inuti brödet. Varmt och nybakt – ååh så gott! Prova vettja :)

Bella [11 July 2009, 18:07]

Sen måste jag tacka nina för den bästa receptsidan någonsin, har hjälpt mycket :)