Snabbt och gott med bra innehåll!

ca 12-14 st

  • 3 dl dinkelmjöl, fullkorn
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl riven naturell tofu
  • 1/2 dl rapsolja/olivolja
  • 2 dl mild lättyoghurt
  • 1 tsk örtsalt
  • 1/2 tsk kummin
  • 1 ägg
  • 1/2 dl naturella solrosfrön

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Blanda mjöl med bakpulver. Riv ner tofun grovt och häll i rapsolja, yoghurt, örtsalt och kummin. Knåda blandningen till en deg på bänken och kavla sedan ut den till en platta ca 1-1,5 cm tjock. Skär ut rutor och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Pensla rutorna med ägg och strö över solrosfrön. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

5 kommentarer


Caroline [01 March 2007, 08:03]

Alltså nu måste jag fråga om detta med Tofu. Alla jag känner som smakat det säger att det smakar rent ut sagt (ursäkta mig) skit. Inte minst har man sett deltagarnas reaktioner i Du Är Vad Du Äter och dom ser ju allt annat än bra ut. Realtionerna alltså. Detta har gjort mig lite skeptisk mot att nånsin prova Tofu. Jag har ätit chokladglassen Tofu Line och den tyckte jag INTE om. Hur smakar Tofu egentligen och vad är det för nåt? Är det en sorts svamp?

Dina bröd såg ju goda ut så dom måste jag prova. Men… måste man ha Tofu i? =)

Nina Ahlm [01 March 2007, 08:03]

kopierar in ett tidigare inlägg om tofu.
“Tofu tillverkas av sojabönor och är en färkost. Den kan köpas både naturell och marinerad. Jag tycker att det allra godaste är att köpa den naturella och göra en egen marinad. Tofun har ingen egen utpräglad smak och marinader, kryddsättning och tillbehör kan varieras i all oändlighet. Det är allmänt känt att marinader med olja, soja, ingefära och vitlök passar tofun utmärkt. Sojaprodukter som tofu, sojayoghurt, sojamjölk och liknande är rika på sojaprotein som är ett fullvärdigt protein.
De har ett lågt GI-värde, innehåller mycket protein, mineraler, vitaminer men saknar B12 vitamin. De har en högre fettsammansättning än andra bönor men består mestadels av omättat fett. Passar utmärkt till både stekning, alternativ i färsrätter, grytor, soppor, dressingar, kakor och desserter. Även som alternativ till ägg och mjölkprodukter”. Alltså är det viktigt att marinera tofun om man tänker steka, grilla eller äta den som den är. I bröd smälter den och ger en fylligare och ostlik känsla till brödet. Vill du ändå inte testa tofu kan du välja en mager riven ost. Gärna max 10% fetthalt.

Meta [02 March 2007, 07:03]

Vad min sambo ska bli glad att han slipper russin :)! och tofun kan vi väl leva med men – Kummin…. not like…. ersätta eller bara utesluta?
Kan man frysa dessa förresten? Receptet är som vanligt föredömligt enkelt och bra beskrivet!
Kram M

Nina Ahlm [02 March 2007, 07:03]

Uteslut eller ersätt med t.ex paprikakrydda/fänkål/dragon/ etc.Om ni inte gillar tofu går det också bra att ersätta den med riven mager ost. : )) Kram N

Nina Ahlm [02 March 2007, 07:03]

FÖRRESTEN; Man kan frysa alla bröden oxå!