2 limpor

  • 1 pkt jäst
  • 1 tsk mineralsalt
  • 7 dl minimjölk, 37 grader eller fingerljummet
  • 4 msk flytande honung
  • 1/2 dl psylliumfrön eller hela linfrön
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 3 dl dinkelmjöl eller rågmjöl
  • 11 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 grader eller fingervarm. Smula jästen ner i en bunke. Rör ut den med den ljumna mjölken. Tillsätt salt och honung. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig. Jäs under bakduk i 30 minuter. Smörj under tiden två limpformar med lite olja. Dela den jästa degen i två lika delar och lägg dem i varsin smord limpform. Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk. Grädda i 175 grader i ca 1 h. Låt svalna helt i formen innan du stjälper ur dem och skivar. Går bra att frysa.