God kaka med både linfrö, havre, nötter och banan i.

  • 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1 dl fiberhavregryn/nakenhavre
  • 3 msk krossat linfrö
  • 2 msk psylliumfrön
  • 1 dl grovhackad hasselnötter
  • 2 msk flytande honung
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 dl kallpressad rapsolja
  • 2 dl mild lättyoghurt
  • 2 stora mogna bananer
  • saften från 1 apelsin
  • rivet skal från två apelsiner
  • 1/2 dl kakao
  • 1 uppvispat ägg

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser och kryddor i en bunke. När alla är väl blandade tillsätter du under omrörning honung, rapsolja, yoghurt, mosad banan, apelsinsaft, rivet apelsinskal och det uppvispade ägget. Rör till en kladdig men sammanhållande smet. Bred smeten i en mindre kakform. Grädda i mitten av ugnen i 45-60 minuter. Låt svalna på galler. God nybakt såklart men går också utmärkt att frysa.

3 kommentarer


Karin [16 October 2006, 16:10]

Måste man ha banan i de olika recepten jag gillar inte det.
PS Tack för en bra sida

Nina Ahlm [16 October 2006, 17:10]

Det beror på vad du tänkt baka. I vissa recept går den att utesluta och i andra bör man ersätta den med något annat i så fall. I kakan ovan behövs den och jag har inte själv testat att göra varken utan eller att ersätta den men om jag skulle göra det så skulle jag försöka med 2 ägg istället och en riven morot.

Lena [06 December 2006, 21:12]

Nina, du har inget recept på en chokladkaka med bara choklad? men utan socker då så klart, eller mindre socker. Tycker att det är så svårt att vet ahur mycket man kan utesluta.