I dessa muffins har jag använt skrädmjöl. Skrädmjöl tillverkas av vedugnsrostad havre som sedan mals. Mjölet ger bakverken en nötaktig doft och smak. Vill man går det lika bra att göra muffins med endast glutenfritt mjöl eller annat mjöl t.ex graham, vete eller dinkel.

ca 15 st

  • 75 g smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 0,5 dl råsocker
  • 1 dl 100% lönnsirap
  • 1/2 dl ekologisk mellanmjölk
  • 1 dl vaniljkesella
  • 4 dl skrädmjöl/vete/dinkel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2-1 msk malen kanel
  • 2 st äpplen, i fina småbitar

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Ställ ut 15 st aluminiumformar på en plåt. Blanda sedan i bunke 1; smör, ägg, råsocker och lönnsirap och vispa väl med elvisp någon minut. Rör sedan ner mjölk och kesella till en jämn smet. Blanda i bunke 2; skrädmjöl, bakpulver och kanel väl med en gaffel. Vänd sedan försiktigt ned de torra ingredienserna i smeten. Blanda med gaffel tills smeten är jämn och vänd slutligen ned hälften av äppelbitarna i smeten. Använd två stycken matskedar och klicka ut smet i varje aluminiumform. Tryck ner ytterligare små äppelbitar på toppen av varje muffins. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda ca 14 minuter. Låt svalna på galler och njut en ljummen eller frys in.