Kakan blir lite bitter och smakar mycket choklad. Med banan i blir det en fin brytning mellan det söta och det bittra.

1 liten rund kaka som gräddats i en form ca 12 cm i diameter

  • 1 msk jordnötsmör
  • 1/2 dl honung
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 dl grahamsmjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl kakao
  • 1 1/2 dl lättmjölk
  • 1 skivad banan

Sätt ugnen på 175 grader. Rör jordnötsmöret med honung, ägg och lättmjölk i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en annan bunke. När bakpulvret är ordentligt utblandat i mjölet rör du ner mjölblandningen i bunken med vätskan lite i taget under omrörning. Rör till en slät massa med en gaffel. Använd inte elvisp. Smörj en liten form med lite smör eller rapsolja och häll i lite smet så att det täcker botten. Lägg bananskivor tätt på smeten och fyll på med resten av all smet uppepå bananerna så att det täcker. Grädda kakan i 15-20 minuter.

8 kommentarer


Denize [26 February 2007, 09:02]

Ja, en chokladkaka! Underbart!

KP [26 February 2007, 16:02]

Kan man byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl? Eller finns det en anledning till varför det inte passar att använda dinkelmjöl i detta recept?

Nina Ahlm [26 February 2007, 17:02]

Det kan man men eftersom vetemjöl är luftigare och det mjöl som ger de absolut bästa resultaten i bakning, vilket beror på dess bakegenskaper, så blir kakan, enligt min smak, för kompakt, hård och mest likt grovt mjöl med t.ex. dinkel i utbyte.

Denize [26 February 2007, 18:02]

Tror du man kan byta ut jordnötssmöret mot något annat?

Nina Ahlm [26 February 2007, 20:02]

Ja, eller utesluta det om du inte gillar eller är allergisk.

H [18 November 2008, 19:11]

kan man byta ut jordnötssmöret mot något annat. min mamma tål inte ens att vara i samma rum som nötter, så det vore ju inte så bra om jag bakade en kaka med jordnötssmör i…

H [18 November 2008, 19:11]

oj, nu såg jag att det redan var någon som hade frågat det och fått svar.. förlåt..

max [20 July 2009, 20:07]

YOO
DEN SER GOD UT MM:d