Goda och mättande muffins med både havre, nötter, mörk choklad och kaffe i. Gott och nyttigt med bra innehåll.

ca 15 st

  • 2-3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1 dl havregryn/fiberhavregryn/nakenhavre
  • 1/2 dl hackad mandel
  • 1-2 msk flytande honung
  • 2 tsk bikarbonat
  • 5 msk grovhackad mörk choklad, minst 72% kakaohalt
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 dl naturell lättyoghurt vanilj
  • 1/2-1 dl avsvalnat kaffe
  • 2 stora mogna bananer
  • 2 uppvispade ägg

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda samtliga torra ingredienser och kryddor i en bunke. När alla dessa är väl blandade tillsätter du under omrörning honung, rapsolja, vaniljyoghurt, mosad banan, mörk hackad choklad och de uppvispade äggen. Rör till en kladdig men sammanhållande smet. Klicka med en sked ut smeten i formar på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Goda nybakta såklart men går också utmärkt att frysa.

4 kommentarer


Nina [09 September 2006, 11:09]

Hej hej! Det här receptet låter supersmaskigt, om det inte vore för bananerna… Kan man byta ut dem mot någonting annat möjligtvis´?

Nina Ahlm [09 September 2006, 20:09]

Har aldrig testat men du borde kunna utesluta dem bara.. de är tillsatta mest för smakens skull i de här muffinsen. De bidrar visserligen till att de blir saftiga också men jag skulle testa med att utesluta dem helt utan att försöka ersätta dem i det här receptet.

Meta [19 November 2006, 11:11]

Alltså… all vaniljyoughurt i södra Sverige innehåller socker… kan man ta vanlig lättyoughurt och smaksätta med vaniljstång (eller Stevia med vaniljsmak…)
:) Meta

Nina Ahlm [19 November 2006, 12:11]

Skulle ta stevia med vaniljsmak i så fall.