Ca 13 bullar

  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl sojamjölk/minimjölk
  • 1dl kesella vanilj 7,5%
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1 ägg
  • 2,5 dl grahamsmjöl/vetemjöl
  • 2,5 dl vetemjöl (För dess bakegenskaper och det är inte det enskilda mjölet i sig som avgör nyttan på slutprodukten utan alla ingredienser tillsammans)
  • 4 dl dinkelmjöl
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 1/2 dl mixad mandel
  • 1/2 tsk salt

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning

  • 200g fint mixad sötmandel + inkråmet från bullarna
  • 1 dl sojamjölk, uppvärmd
  • 1 dl honung
  • 1 pkt sojagrädde

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, ägg och salt och rör. Häll i mixad mandel, hjorthornssalt och mjölet lite i taget.

(Använd antingen 5 dl vetemjöl + 4 dinkelmjöl eller 2,5 dl graham + 2,5 dl vetemjöl + 4 dl dinkelmjöl) Alternativet med mer vetemjöl ger ljusare färg.

Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och pudra över lite mer mjöl om det behövs, knåda den smidig. Baka ut till runda bullar. Lägg upp bullarna på bakplåtspapperklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 7-10 minuter i mitten av ugnen.

Låt bullarna kallna helt innan du skär av som ett lock från varje bulle och pillar ut lite inkråm ur bottendelen. Spara inkråmet till fyllningen nedan.

Fyllning

Mixa mandeln fint i en mixer. Häll på den skållheta sojamjölken och tillsätt det tidigare bortpillade inkråmet, mixa och smaka av med honung. Fyllningen ska kallna och vara ganska lös. Vispa under tiden sojagrädden (Måste vara kall när den vispas).

Fyll bottendelarna med lite fyllning med en matsked, spritsa eller klicka över grädden och lägg slutligen på ett lock. Visst kan du unna dig ett lätt siktat puder av florsocker på toppen. Ät med andakt och njut med måtta.

4 kommentarer


Caroline [09 February 2007, 13:02]

Wow den såg riktigt god och smarrig ut du! =) Och sojagrädden ser så vit och fluffig ut! Är sojagrädde laktosfri förresten? Jag tror detta får bli kvällens andra bak! Ska göra rabarberpaj oxå på sambons önskemål :) Inget bra tips på en sån? =)

Trevlig Helg!

Ulrika [22 February 2007, 17:02]

Idag bjöd jag mina arbetskamrater dina semlor, fast inte riktigt. Jag gillar när semlebullarna smakar kardemumma så jag tog i Kesella Gourmet och 1 tsk mald kardemumma istället för vaniljkesellan. I mandelmassan mixade jag ner tre fikon och halverade samtidigt mängden honung. Men för att inte avskräcka grabbarna helt, så valde jag att toppa semlorna med vanlig vispgrädde. Fick mycket beröm för resultatet och detta beröm måste jag ju så klart vidarebefodra till receptets upphovskvinna. De var helt enkelt toppen.

Nina Ahlm [22 February 2007, 17:02]

Tack! Vad kul att du kreerade ut själv också. Då blev det ännu en bra semla ; )

Tezzan, Wellness Coach [11 January 2009, 11:01]

Åhh, det här receptet "snor" jag! Självklart länkar jag förstås hit :) Vilken härlig blogg!!