Ännu en variant på lättare bullar. Den här gången med smak av blåbär och vanilj.

  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl minimjölk
  • 100 g kesella vanilj 7,5%
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1 dl ljus sirap
  • 7-10 dl vetemjöl
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk psylliumfrön

Fyllning

  • 100 g kesella vanilj 7,5%
  • 1/2-1 dl frysta, tinade/ färska blåbär ( Rörs i hop med kesellan)
  • kanel+vaniljsocker
  • 1/2 dl hackad mandel
  • 1 uppvispat ägg att pensla bullarna med

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med vaniljkesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, psylliumfrön och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord. Bred på kesella vanilj blandad med blåbären och pudra över med kanel och vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle och skiva med vass kniv rullen i ca 20 skivor, lagom bulltjocka. Lägg dem i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad sötmandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler.

5 kommentarer


Viktoria [21 August 2006, 22:08]

Kan man byta ut sirapen mot honung, lr är det ingen skillnad på “socker som socker” ?

Tack, Nina, för en väldigt bra sida !

Nina Ahlm [22 August 2006, 10:08]

Jag har aldrig testat. Du får gärna prova, det borde gå men som sagt jag har inte testat. Skillnaden är att honung innehåller antioxidanter och har antibakteriella egenskaper men den innehåller lika mycket energi som socker. När jag gjorde om receptet har jag redan bytt ut en hel del av ursprungsmängden sirap mot honung.

Linda [20 September 2006, 12:09]

Jag testade receptet med mina egna hallon som jag plockade i somras istället för blåbär. Det blev kanonbra och ljuvligt gott! Sen valde jag att ta kokos på istället för mandel, det smakade mkt bra. Helt underbart att kunna äta goda och samtidigt nyttigare alternativa bullar. Kesellan gör dom så fluffiga också! Linfröna märks inte alls, som sagt jag är helt salig! Tack Nina för receptet!

Elin [05 March 2009, 21:03]

Bakade de här bullarna ikväll – helt underbart goda! Lite seg konsistens, saftiga men luftiga, och så blåbären tillsammans med vaniljen och mandeln på toppen, – en ny solklar favorit! Tack så jättemycket för receptet.

Hälsningar /Elin, http://emartinsson.blogg.se

Sofie [24 March 2009, 13:03]

Ska göra dessa på lördag, för att ha som en del av en lyxfrukost jag och sambon ska bjuda vänner på. Ska bli spännande att testa, älskar blåbär!