Underbart saftiga och goda lussebullar fast bra mycket nyttigare än traditionella. Man kan inte ens ana att degen skulle vara “nyttigare”. Det här receptet innehåller 1/2 dl krossat linfrö samt 1/2 dl hackad mandel. Vill man kan man välja 1 dl av bara hackad mandel istället och vice versa.

Ca 20 st

  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl minimjölk
  • 100 g kesella lätt 1% fetthalt
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 7-9 dl vetemjöl
  • 1/2 dl krossat linfrö
  • 1/2 dl hackad mandel
  • 1 g saffran
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt

Pensling

  • 1 ägg
  • russin

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, saffran, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, mandel och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator till små runda bullar. Lägg dem i fem rader, fyra stycken i varje rad i en med olja smord långpanna, 30×40 cm. Jäs alla bullarna under bakduk på spisen i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russin och grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter. När bullarna är klara sitter de i hop lite som i en kaka i plåten. Låt dem svalna orörda på plåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler.

11 kommentarer


Denize [03 December 2006, 17:12]

Hej!

Måste man ha bara vetemjöl i dessa? Blir de inte bra med grahamsmjöl eller dinkelmjöl?

Tack för en bra sida!

Nina Ahlm [03 December 2006, 17:12]

Vetemjölet är det mjöl som har absolut bäst bakegenskaper tack vare sin förmåga att binda gluten. Visst kan man byta ut en del av mjölmängden men jag skulle inte välja bort vetemjölet helt. Bullarna blir väldigt kompakta då. Jag har inte testat själv så jag kan tyvärr inte ange några riktlinjer dock.

Lisa [04 December 2006, 08:12]

Hej Nina,

Vilket underbart gott recept på en lättare variant av lussebullar.

Tack för en underbar sida och för alla tips på goda recept.

Vänliga hälsningar,
Lisa.

maria [04 December 2006, 14:12]

Hej Nina! Undrar vad sirap har för funktion i receptet? Kan man ersätta den med sötningsmedel eller använda mer honung?

MVH Maria

Nina Ahlm [04 December 2006, 20:12]

Sirapen fungerar främst som smaksättare och kan i viss mån ersättas av honung i bröd där ljus sirap ingår. Honungen bidrar med lika mycket energi men också en del antioxidanter och är därav ett bra val som sötningsmedel. Man kan testa att byta ut hela mängden sött i receptet mot honung om man vill. Jag tyckte bara att det var roligt att variera och visa valmöjligheterna. Ca 1/2 dl socker, honung eller sirap till ca 5 dl degvätska äts i stort sett upp av jästen och fibrerna i brödet.

anonym [05 December 2006, 00:12]

Receptet ser verkligen intressant ut men två frågor bara: kan man skippa linfröet och mandeln, och blir bullarna lika saftiga som vanliga lussebullar då man skippar smöret/margarinet helt?

Nina Ahlm [05 December 2006, 06:12]

Att bullarna blir saftiga även utan margarinet i det här fallet råder det ingen tvekan om. Kesellan gör sitt till istället. Vad som händer om du tar bort både linfrön och mandel däremot vet jag mindre om praktiskt sett. Har inte testat. Desssutom bidrar både mandeln och linfröna med dels mycket att tugga på, dels mer för kroppen att jobba med samt en del nyttigheter.

Sandra [06 December 2006, 18:12]

Tack för ett superbra recept! Här hemma blir det bara lättare lussebullar framöver.

/Sandra

Oskar [08 December 2006, 10:12]

Jag bakar nästan aldrig men lyckades ändå göra de godaste lussebullar jag någonsin ätit. Tack! Underbart recept.

matilda [09 November 2008, 17:11]

Jag har provat en del andra recept där smöret bytts ut mot kesella, men blivit besviken, recultatet har blivit surt. Provat blandannat chokladbollar(som blev "rinniga" de höll inte formen) och kladdkaka(den blev väldigt kompakt) i båda recepten dominerade den sura kesellan.

Men av alla glada komentarer så antar jag att så inte är fallet när det gäller saffransbullar? eller?
Jag har blivit lite misstänksam av mina egna misslyckanden…

Nina Ahlm [09 November 2008, 18:11]

Matilda: Ja. Den där smaken är ju inte lätt att garantera när vi alla tycker så olika. Du har helt rätt dock. Jag gillar saffransbullarna mycket och många med mig men det är ju inte någon garanti tyvärr. Jag gillar även chokladbollarna och kladdkakan. Vill du byta ut den vanliga kesellan till en mindre “sur” variant kan ett tips vara att testa kesella vanilj fast då innehåller den även socker ; )