ca 15 st

  • 1,5 dl vaniljkesella
  • 2 msk råa krossade kakaobönor (kan uteslutas)
  • 1 dl kakao
  • 2 dl nakenhavreflingor/vanlig havre
  • 2 tsk kaffepulver
  • 1/2 dl riven kokos

Blanda samman alla ingredienser utom kokos i en bunke med en gaffel. Arbeta degen smidig. Rulla sedan ca 15 bollar av blandningen och rulla i kokos. Ställ kallt i kyl, i burk med tätslutande lock.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

9 kommentarer


jO [21 March 2008, 12:03]

Hej Nina. Med kaffepulver, menar du snabbkaffe då eller? Glad påsk!

Sofia [21 March 2008, 15:03]

Hej!
Måste tacka för en underbar sida. Dina recept har varit en stor hjälp för mig. Undrar lite över de råa krossade kakaobönerna, verkar mycket spännande. Vet du möjligtvis vart man kan få tag på dem?
M v h. Sofia

Nina Ahlm [22 March 2008, 09:03]

Ja, jag hade ekologiskt snabbkaffe.

Nina Ahlm [22 March 2008, 09:03]

Råa krossade kakaobönor finns att köpa på Blueberry på Sibyllegatan 15 i Stockholm. Kolla med en välsorterade hälsobutik i närheten av där du bor och be dem ta hem dem åt dig.

Lina [25 March 2008, 09:03]

Hej Nina,

Jag befinner mig i Australien och har finns ingen Kesella – har du nagot tips pa vad man kan anvanda istallet? Grekisk yogurt, ricotta, cottage cheese?

Halsningar Lina

Nina Ahlm [25 March 2008, 20:03]

Lina: Jag använder vaniljkesella så det bör vara en produkt som också ger en bra smak. Detta för att ersätta både smör och socker. Alternativt en naturell produkt + exempelvis några teskedar vaniljsocker/vaniljextrakt + honung. Har icke testat detta dock så man får prova sig fram.

Jennie [28 March 2008, 09:03]

Hej Nina,
tack för ett annorlunda men gott recept på chokladbollar.
Istället för råa krossade kakaobönor, tillsatte jag 2 rutor krossad mörk choklad (85%). Jag tillsatte även några hackade valnötter och pecannötter i smeten. Det blev jättegott.

Sandra [12 February 2009, 14:02]

Har du något tips på vad man skulle kunna använda istället för kesella om man är allergisk mot mjölkprotein?
Lite krångligt kanske, men jag tänkte passa på att fråga iallafall. :)

Eleonor [25 April 2009, 20:04]

Hej!
Tack för ett mycket smaskigt recept!
Såg dock med förskräckelse på innehållsförteckningen att vaniljkesella innehåller 14%(!!!) socker :S Kan detta verkligen vara nyttigt? Det måste väl finnas "smalare" alternativ där man sötar själv med tex honung eller fruktsocker?