20 st

  • 20 st muffinsformar
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 5 dl siktad dinkel
  • 3.5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl frysta eller färska blåbär
  • 1/2 dl hackde torkade aprikoser
  • 2 tsk honung
  • 1/2 dl hackade mandlar
  • 2 msk kanel

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ut jästen i fingervarmt vatten, 37 grader. Tillsätt rapsolja, båbär,hackade aprikoser, honung, mandel, kanel och ca 9 dl av mjölet. Arbeta degen smidig för hand tills degen släpper från kanterna. När du bakar med dinkel ska degen bli något lösare än en vanlig deg. Då blir brödet saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i bunken i ca 40 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och tillsätt det sista mjölet. Knåda degen smidig och forma sedan små runda bollar, ca 20 st, av degen och lägg i muffinsformar.

Placera muffinsen på plåt och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt de nybakade muffinsen svalna på galler. Njut nybakt eller frys in.