Underbar efterrätt med en hel del energi från nötter. Njut men ät med måtta.

4 portioner

  • 1 dl jordnötsmör
  • 1/2 dl agavesirap
  • 1/2 dl grovt hackade hasselnötter/mandel
  • 4 msk brunt råsocker
  • 2 röda svenska äpplen, tunna skivor
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 4 kulor tofulines moccaglass/ 4 msk vaniljkesella

Blanda jordnötsmör med agavesirap i en kastrull. Sätt en platta på låg värme och låt blandningen bli ljummen utan att bli för varm under omrörning. Rör ner de grovt hackade nöttena och råsockret när blandningen blivit en smet. Ta fram fyra kokottformar eller fyra andra små formar eller glas. Lägg en matsked smet i botten på varje och bred ut till ett tunt jämnt lager och ställ i frys i ett par timmar eller över natten. Bred ut resten av smeten tunt på en tallrik och ställ den i frysen. Skiva äpplen i tunna klyftor och blanda kryddorna väl. Lägg äppelskivorna i en liten plastpåse, fyll på med kryddblandningen och skaka, förvara påsen i kylen. Vid servering. Ta fram formarna. Värm äpplena hastigt i lite olja på medelvärme tills de blivit varma och mjuknat något. Lägg två skedar varma äppelklyftor på nötbottnen i varje form. Skär små bitar av resten av den stelnade, sega smeten från tallriken och strö över äpplena och lägg en kula glass eller vaniljkesella på toppen i varje form. Servera.