15-20 muffins

  • 2 1/2 dl siktad dinkelmjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 dl mald mandel
  • 1 påse pepparkakskrydda
  • 3 dl mild lättyoghurt honung/melonsmak
  • ev 1/2 dl flytande honung
  • 2 ägg

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bikarbonat, mald mandel och pepparkakskrydda väl i en bunke med en gaffel. Blanda ner yoghurt och ägg till en jämn och bra blandad smet. Vill du ha sötare muffins tillsätt även honungen. Fyll muffinsformar och sätt in i ugnen, grädda 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Går utmärkt att frysa.

5 kommentarer


Helene [21 November 2007, 18:11]

Måste fråga om mandeln. Är det 1 dl mandel som man mal eller är det 1 dl mandel som är mald?
Testade receptet och tog 1 dl mandel som jag malde och märkte att den var mycket mer som mald, fast muffinsarna blev goda iallafall. Så undrade hur det var tänkt?

Nina Ahlm [21 November 2007, 18:11]

När mandeln är mald skall det vara 1 dl. Alltså: 1 dl mald mandel.

gii [25 November 2007, 21:11]

Hej!
Tack för en bra hemsida!
Jag bakade nyss dessa och tog 3dl naturell lättyoghurt + ca 80g Honung och tänkte att detta skulle täcka upp för det söta, men icket. Muffinsarna smakade bikarbonat och fick som ett “skal” runt sig…
Fungerar dessa endast med yoghurt med honung/melonsmak?

Nina Ahlm [26 November 2007, 07:11]

gii; Vad kul ändå att du vågar experimentera! Jag har endast bakat dessa med smaksatt lättyoghurt. D.v.s. vanilj eller honung/melon så det är svårt att säga vad som hände när du bytte till naturell yoghurt. Det jag kan tänka mig, rent teoretiskt, är att det söta som är i den smaksatta yoghurten är mer “fylligt”, eftersom det söta är i yoghurten, än vad honungen blir ensam i den färdiga muffinsen. Om jag skulle testa “ditt sätt” skulle jag ta naturell lättyoghurt = 2 dl + 1 mogen banan + 1/2 dl100% lönnsirap istället. Honung och lönnsirap innehåller båda lika mycket energi som vanligt socker men ger inte bara tomma kalorier utan även en del mineraler och vitaminer. Testa det om du inte vill ge upp. Kan dock inte garantera att det fungerar. Har bara gjort enligt receptet ovan. Lycka till ; )

Mammas Lilla Spinneköva [09 December 2008, 21:12]

Hej!
Jag bakade dessa idag.. men gjorde en halv sats med smet och hade i morötter och lite kanel, för då tyckte jag att de blev godare. Jag hittade ingen melon-yoghurt så jag köpte ekologisk lättyoghurt istället och hade i smeten och det gick bra. Jag hade philadelfia~ost som topping. Min mamma och hennes väninna gav gott betyg! Jag tyckte de var något starka p g a bikarbonaten, men jag var ändå stolt och glad över resultatet!
Imorgon tänkte jag göra morotsmuffins efter ditt recept..(och experiementerar nog lite själv också) Tack för en fin receptsida! Må väl.