En lite mindre variant av klassiska “fyllda bullar”. Mindre socker, mindre grädde och mindre smör. Fortfarande en godsak dock att unna sig en av vid mer festliga tillfällen.

ca 20 st större eller dubbelt så många “mini”

Stora = Ugnstemp 250 grader ca 10-12 minuter

Mini = Ugnstemp 225 grader ca 5-7 minuter

  • 1 dl minimjölk
  • 1 dl vaniljkesella
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 2 msk råsocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl oatly vaniljsås
  • 2 dl finhackade jordgubbar
  • 1 uppvispat ägg+1 dl riven kokos

Ljumma minimjölken till 37 grader, fingervarmt. Smula jästen ned i en bunke och lös upp den i mjölken. Rör ner kesella, kardemumma, ägg, socker och mjöl lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Hacka under tiden färska jordgubbar och blanda med vaniljsås. Blandningen ska vara ganska tjock. Sätt ugnen på 250/225  grader beroende på vald storlek. Kavla ut degen med kavel på lätt mjölat bakbord till en stor rund platta. Använd ett upp & nedvänt dricksglas och mät ut rundlar i plattan, ca 20 st. Får du inte ut alla på en gång så arbeta i hop degen igen och kavla ut på nytt tills du fått i hop dem. Varje rundel ska vara ca 8 cm i diameter om du gör stora, ca 5 cm om du gör mini. Lägg ca 1 msk vanilj och jordgubbsblandning i mitten på varje rundel om du gör stora, ca 1 tsk vid mini. Nyp sedan i hop varje rundel ordentligt till en rund bulle och flytta över dem på bakplåtspapperklädda plåtar. OBS Lägg samtliga med skarven nedåt. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över kokos. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Mini gräddas ca 5 minuter.