1 hel gratäng

  • 1 hokiblock, fryst 400g
  • 1 ask findus “våra finaste” baby-rödbetor i klyftor, 230g fryst
  • 1 brk lätt kokosmjölk
  • 3 tsk röd currypasta
  • 2 msk hummerfond
  • 1 ask kocktailtomater
  • 2 rödlökar, finhackade
  • 1 kruka gräslök, hackad
  • 3 msk örkryddor provencale, frysta
  • 1 dl riven ost 10% fetthalt
  • mineralsalt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Låt rödbetorna få ett uppkok i en kastrull med vatten. Häll av dem i en sil. Lägg det frysta fiskblocket i botten på en stor gratängform. Lägg rödbetorna runt om. Blanda kokosmjölken med currypasta, fond, tomater, finhackad rödlök, hackad gräslök, örtkryddor, salt och peppar. Häll blandningen runt om och över hela fiskblocket. Strö över riven ost och sätt in i ugnen i 30-40 minuter. Servera med ris och mycket gönt.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

3 kommentarer


HellenO [19 November 2007, 15:11]

Hej!
Vi gjorde den här i helgen och det blev verkligen supergott! Såg i ett annat recept att du lagt arborioris runt fisken, så det gjorde jag + 1,5 dl vatten. Annorlunda kombination med rödbetor till fisken, men det funkade ju alldeles utmärkt. Ska köra en repris om två veckor när vi får middagsgäster!

Sara [19 October 2008, 19:10]

Jag gjorde denna rätt i går och mitt resultat blev inte så bra. Jag la i fiskblocken (gjorde dubbel sats) frysta vilket gjorde att såsen blev väldigt vattning. Nästa gång ska jag tina fisken och ha i lite maisena för att få en fylligare konsistens. Jag tyckte inte heller att den smakade så mycket, vilket förvånade mig då jag hadde 6 tsk röd currypasta (dubbel sats) men jag ska absolut prova den igen och då ska jag följa HellenOs rekomendation och ha arborriris runt fisken! Jag tycker att den här rätten passar bra som vardagsrätt. Jag serverade den till ris och sallad!

Nina Ahlm [19 October 2008, 19:10]

Sara: Ja, dubbla frysta fiskblock blir mycket vatten så det är bättre att i så fall tina dem innan, alternativt göra enligt receptet ovan med ett fiskblock i taget då behövs heller ingen redning. Allt vatten som blir ger också utspädd smak så du får testa igen.