• 75g smör
  • 200 g kavring/osötat mörkt bröd/pumpernickel
  • 2-3 dl creme fraiche lätt
  • 2-3 dl kesella lätt
  • 200-300 g avrunnen finhckad matjessill
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 4 msk finskuren gräslök
  • 4 msk finhackad färsk dill
  • salt och vitpeppar
  • 4 gelatinblad
  • 3 finhackade rödlökar till garnering + eventuellt gräslök

Börja med att klä en form med löstagbara kanter med plastfolie. Mixa sedan smöret med brödet till en massa. Tryck ner brödmassan i botten av formen. Packa hårt mot botten och bred med slickepott så att du får en så jämn och rak yta som möjligt. Blanda sedan i en bunke; creme fraiche, kesella, väl avrunnen finhackad matjessill, finhackad rödlök, gräslök och dill. Smaka av med salt och peppar. Blötlägg gelatinbladen i en bottenskyla kallt vatten. Krama ur dem efter ett par minuter och smält dem försiktigt i en tallrik i micron eller i en kastrull på låg värme på spisen. Tillsätt gelén droppvis men ganska snabbt i smeten och rör under tiden konstant ( Så att det inte blir klumpigt, det stelnar fort). Häll sedan smeten över brödbottnen i formen. Banka formen i köksbänken ett par gånger så att det blir jämnt och utan luftbubblor. Ställ kallt minst två timmar. Innan servering strör du över rikligt med finhackad rödlök och eventuellt även gräslök uppepå tårtan. Servera med plocksallad.