• 75g smör
  • 200 g kavring eller osötat mörkt bröd
  • 3 dl creme fraiche lätt
  • 3 dl kesella lätt
  • 300 g kallrökt lax
  • 4 msk finhackad färsk dill
  • salt och vitpeppar
  • 4 gelatinblad
  • löjrom till garnering

Börja med att klä en form med löstagbara kanter med plastfolie. Mixa sedan smöret med brödet till en massa. Tryck ner brödmassan i botten av formen. Packa hårt mot botten och bred med slickepott så att du får en så jämn och rak yta som möjligt. Blanda sedan i en bunke; creme fraiche, kesella, finhackad kallrökt lax och dill. Smaka av med salt och peppar. Blötlägg gelatinbladen i en bottenskyla kallt vatten. Krama ur dem efter ett par minuter och smält dem försiktigt i en tallrik i micron eller i en kastrull på låg värme på spisen. Tillsätt gelén droppvis men ganska snabbt i smeten och rör under tiden konstant ( Så att det inte blir klumpigt, det stelnar fort). Häll sedan smeten över brödbottnen i formen. Banka formen i köksbänken ett par gånger så att det blir jämnt och utan luftbubblor. Ställ kallt minst två timmar. Innan servering breder du ett jämnt lager löjrom på tårtan. Servera med plocksallad.