1 portion

  • 1 dl nakenhavreflingor
  • 2 dl vatten
  • 1 äggvita
  • 1/2 msk hela linfrön
  • 1 nypa mineralsalt
  • 2 hackade aprikoser
  • 4 grovt hackade mandlar
  • 2 msk torkade äppeltärningar (Voltaire)
  • 2 msk sojaflingor
  • mandelmjölk

Koka nakenhavreflingorna i vatten i 5-6 minuter. Rör ner äggvitan. Salta, rör om och lägg upp i en djup tallrik. Toppa med hackade aprikoser, hackade mandlar, hela linfrön, tärnade torkade äppelbitar och sojaflingor. Häll sist i en skvätt mandelmjölk.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

6 kommentarer


Lotta Löw [10 April 2008, 08:04]

Varför ska man ha äggvita i gröten?? // Lotta

Nina Ahlm [10 April 2008, 18:04]

Jag rör i den för att höja proteinvärdet på frukosten. Proteinet håller mig mätt längre och balanserar blodsockret bland annat. Går lika bra att utesluta för den som inte vill ha.

Emma Olovsson [11 April 2008, 12:04]

Jag undrade bara om det med hela linfrön, har fått för mig att just hela oskalade linfrön inte är bra för magen? Hur är det egentligen med det? Har jättemycket problem med magen; svullnad, tröga tarmar och värk m.m, vad är bäst för mig, linfrömässigt?

Nina Ahlm [11 April 2008, 19:04]

Hela linfrön är ett lösligt kostfiber som bildar som en “gel” i tarmen, vilket är bra för bl.a tröga magar. De hela passerar genom kroppen utan att ge någon näring eftersom vi inte kan bryta ner dem men de är som sagt bra för tarmen, för fibereffekten. De krossade äter man främst för att få i sig omega 3, eller rättare sagt den vegetabiliska formen av omega 3. I så fall är mitt råd att köpa hela men krossa dem själv precis innan servering eftersom de lätt härsknar annars. Vill du äta för tarmens skull så använd de hela och ät max 2 msk/dag. Du kan också välja psylliumfrön som också har en gelbildande effekt i tarmen.

Emma Olovsson [19 April 2008, 01:04]

Tack så hemskt mycket för att du tog dig tid att svara på min fundering! Har gått och undrat och oroat mig över det där så länge. Tack också för din fina och inspirerande blogg.
Ha en trevlig helg!

Malin [18 June 2010, 21:06]

Undrar vad “nakenhavreflingor” är, vad är det för skillnad mot
vanliga havregryn?