Förrätt
Slät avocadosoppa med vispad kesella och kräftstjärtar 4 portioner

  • 3 mogna avocados
  • 1 dl minimjölk
  • 4 dl kycklingfond (kycklingfond från flaska + vatten)
  • 2 msk färskpressad lime + rivna skalet från 1/2 limefrukt
  • 1/2 tsk cayenne
  • 1/2 tsk curry
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt

Till garnering

  • 1,5 dl luftigt vispad lättkesella
  • Kräftstjärtar

Blanda samtliga ingredienser utom rivet limeskal, kesella och kräftstjärtar. Mixa blandningen slät med mixerstav eller i matberedare. Ställ in i kyl. Garnera den kalla soppan med en klick uppvispad kesella och några kräftstjärtar. Strö sist över rivet limeskal.

Varmrätt
Wokad lax med spenat & ingefära 4 portioner

  • 400 g laxfilé
  • 2 salladslökar
  • 4 shiitakesvampar
  • 4 cocktailtomater, gula
  • 1 ask färsk spenat
  • 1 brk strimlade bambuskott
  • 2 msk olivolja
  • salt & peppar

Marinad

  • 1 msk japansk soja
  • 1/2 msk pressad lime
  • 1 msk färskriven ingéfära
  • 1 cm hackad,färsk pepparfrukt

Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Häll marinaden över filébitarna och ställ i kyl. Strimla lök och svamp. Hetta upp en stekpanna och häll i olivolja. Woka samtliga grönsaker hastigt. Lägg i laxen och blanda. Rör försiktigt så att den inte går sönder. Stek tills laxen är färdig ca 4 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en extra skvätt soja.

Efterrätt
Kaffemousse med kanel & lime 4 portioner

  • 20 st kaffebönor
  • 4 dl lättkesella
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk limejuice
  • 1 tsk kakao

Krossa kaffebönorna fint. Blanda krosset med kesella och honung. Rör i kanel och limejuice. Fördela i små formar ex kokottformar. Ställ kallt ca 1 timme. Vid servering, pudra kakao över och servera med skivad banan och passionsfrukt.

3 kommentarer


Sara [19 October 2008, 19:10]

Jag gjorde avocadosoppan, men var lite klantig då jag misstolkade dl mot l när det var dax att ha i mjölken! Jag hadde alltså i 1 l mjölk i stället för 1 dl. Soppan blev rätt rinnig! Men den var trotts det mycket smakrik. Kräftstjärtarna och kesellan passade mtcket bra till. Jag tror att om man gör den rätt så blir den mycket god! Min sambo tyckte dock att det var knasigt att äta en kall soppa, men han är i och för sig känd för att vara gnällig! =)

Linda [26 December 2008, 17:12]

Går det att byta ut kycklingfonden (en av gästerna är veg.), och i så fall till vad? Tack! =)

Nina Ahlm [30 December 2008, 18:12]

Linda: Lantbuljong/grönsaksbuljong/fond