1 paj ca 6-8 portioner

Pajdeg

  • 30 g rumsvarmt smör
  • 2 dl lättkesella
  • 3 dl dinkel fullkorn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ekologiskt ägg

Blanda samtliga ingredienser i en liten bunke med en gaffel till en jämn deg. Degen kommer at bli lite kletigare tack vare dinkelmjölet så se till att mjöla handflator och fingertoppar lätt innan degen trycks ut i en pajform ca 25 cm i diameter. Tryck med fingrarna degen upp en bit på insidan av kanterna. Gör två långa remsor av aluminiumfolie och lägg i pajformen, på pajdegen, med ett lätt tryck längs med kanterna så att degen som du tryckt upp en bit på kanterna inte sjunker ner under förgräddningen. Picka degen i botten med en gaffel och förgrädda sedan i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Fyllningen

  • 300 g strimlad rökt kalkon
  • 1 dl riven t.ex lagrad prästost 17%
  • 1 strimlad purjolök
  • 3 ekologiska ägg
  • 2 dl ekologisk lättmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 skivade tomater

Obs, glöm inte att börja med att ta bort aluminiumfolien ur pajen. Fyll det förgräddade pajskalet med strimlad kalkon och strimlad purjolök. Vispa sedan ägg, lättmjölk, salt och peppar i en bunke och häll över pajen. Strö över den rivna osten och lägg på skivade tomater. Sätt in pajen i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Servera med sallad.