4-5 portioner

  • 600 g nötfärs max 10% fetthalt
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3-4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 500 g krossade tomater, gärna ekologiska
  • 1 ask körsbärstomater
  • 1 kruka basilika, finhackad
  • mineralsalt och peppar
  • 6 dl lättmjölk
  • 3 dl finstrimlad vitkål
  • 1/2 dl riven 10% lagrad ost
  • 9 lasagneplattor fullkorn
  • 1/2 dl riven 10% lagrad ost

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs färsen med lök och vitlök. Häll på krossade tomater och asken med hela små tomater, smaka av med
mineralsalt och peppar och låt koka i hop i 10 minuter. Tillsätt sedan hackad färsk basilika. Häll mjölken i en kastrull och koka den sakta tillsammans med finstrimlad vitkål tills kålen mjuknat något. Rör ner 1/2 dl riven ost och smaka av med salt och peppar. Varva nu din lasagne. 1. plattor, 2. köttfärssås, 3. ostsås med vitkål o.s.v. Avsluta med ett lager plattor med sista skvätten ostsås på tillsammans med ytterligare 1/2 dl riven ost på toppen. Se till att alla plattor ligger under sås. Sätt in i ugnen ca 40 minuter. Servera med mycket mörkgröna bladgrönsaker.