4 portioner

  • 3 klyftade chalottenlökar
  • 3 tunt skivade vitlöksklyftor
  • ca 10 cm salladslök
  • 1 liter rensade och tunt skivade champinjoner
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 dl lätt creme fraiche, kokbar
  • 0,75-1 liter hönsbuljong/grönsaksbuljong från fond
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk sherry / pressad citron
  • salt, peppar och färsk  hackad persilja

Skala lök och vitlök. Klyfta chalottenlöken och skiva vitlök och salladslök tunt. Hacka grovt över svampen och lägg ner den i en rejäl gryta och fräs tills all vätska dustat bort. Häll på oljan och fräs vidare i ca 5 minuter. Tillsätt sedan all lök och fräs ytterligare 5 minuter. Rör ner creme fraiche och späd med buljongen. Skeda i tomatpurén och låt soppan småputtra ca 12 minuter. Smaka av med salt, peppar och sherry eller lite pressad citron. Tillsätt sist finhackad färsk persilja. Smakar gott med en matmuffins till.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.