4 portioner

  • 3 dl kokt fullkornsris
  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 burkar hela tomater i spad
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa havssalt
  • vitpeppar
  • 1 röd hackad färsk chilifrukt
  • 6 dl vatten+3 msk grönsaksfond
  • 1 knippa färsk basilika
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 2 msk riven lagrad parmesan
  • 4 msk lättkesella

Börja med att koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Hetta upp oljan i en djup panna eller kastrull och fräs löken tills den blivit genomskinlig. Tillsätt vitlök och tomaterna. Lägg i salt, vitpeppar, lagerblad och hackad chili. Häll på buljongen och låt soppan småputtra i ca 15 minuter. Ta upp lagerbladet. Mixa soppan med en mixerstav och lägg sedan ner plockad färsk basilika och timjan i den mixade soppan. Låt alltsammans få ett uppkok och smaka av innan servering. Fördela riset i botten på 4 djupa tallrikar och häll soppan över. Blanda till sist ner den rivna parmesanen i kesellan och lägg en klick i varje tallrik med soppa.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.