4 portioner

  • 500-600 g skalade jordärtskockor
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 4-5 dl vatten
  • 4 msk grönsaksfond
  • 1 dl lätt creme fraiche
  • havssalt och vitpeppar
  • 2 dl strimlad purjolök

Skala och skär skockorna i mindre bitar. Skala och grovhacka lök och krossa vilöksklyftan med bredsidan av kniven. Fräs alltsammans på medelvärme i en rejäl lite djupare panna/gryta, i olivolja ca 5 minuter. Häll på vattnet och fonden och låt alltsammans puttra i 15-20 minuter eller tills skockorna blivit mjuka. Mixa soppan med en mixerstav till en slät konsistens och tillsätt creme fraichen. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera i djupa tallrikar och toppa med strimlad purjolök.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.