4 portioner

Blötläggning 

  • 5 dl torkade gula ärtor
  • 1,5-2 liter vatten
  • 1/2 msk mineralsalt per liter vatten

Häll ärtorna på en tallrik och rensa bort missfärgade och skadade ärtor. Skölj ärtorna i en sil. Blötlägg i vatten och mineralsalt i 6-12 timmar.

Kokning

  • 1,5 liter vatten
  • 1/2 tsk mineralsalt
  • 1 gul lök
  • 300 g rimmat bogfläsk noggrannt renskuret från synligt fett
  • Några nypor färsk timjan

Häll i ärtor och vatten till kokning i en kastrull och tillsätt mineralsaltet. Koka upp under lock. Skumma därefter bort lösa ärtskal och skum. Tillsätt den skalade hela löken tillsammans med bogfläsket skuret i stora bitar (skär bort allt synligt fett). Låt soppan koka ungefär en timma, rör i den försiktigt då och då.  Ta därefter upp fläsket och låt det kallna. Låt soppan koka ytterligare ca 45 minuter. Ta bort löken. Smaka av soppan med mineralsalt och timjan, späd med mer vatten om det behövs. Skär fläsket i mindre bitar och tillsätt det sist, låt koka upp under omrörning.  Servera gärna med god osötad senap och grovt osötat bröd till.

Vegetariskt alternativ

Följ receptet ovan men uteslut bogfläsket. Använd lika mycket vatten som ovan till kokning men med grönsakfond och ärter i. Skumma av som ovan. Smaka av så att du får en tillräckligt smakrik buljong. Tillsätt en extra lök och en bit hel ingefära samt färsk timjan . Efter en timmas kokning blandas 3 skivade morötter i. Koka soppan tills de är mjuka.  Servera med god osötad senap och grovt osötat bröd.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

6 kommentarer


lisa [24 May 2007, 08:05]

Efterlängtat! Men hur mkt ärtor ska det vara?

Nina Ahlm [24 May 2007, 17:05]

Oj, jag glömde hela första halvan av receptet… Nu är det korrigerat!

Anna Maria [08 June 2007, 13:06]

hej Nina,
Jag är en storkonsument av ärtsoppa. I mitt hem serveras det varje torsdag. Nu har jag testat det här receptet – som skiljer sig på det sättet att du har mycket mer salt än vad jag normalt använder. Att ha salt i blötläggningen var ett bra tips. Men både rimmat och extra salt blev i min smak för mycket. (det gick åt mycket vatten i går kväll)

Ska det verkligen vara så mycket salt som det står i receptet? Nu kan jag förstås dra ner själv nästa gång det är dags för storkok men hälsomässigt sätt borde inte saltmängden minskas?

Nina Ahlm [08 June 2007, 21:06]

Jag förstår inte riktigt vad du menar..Under blötläggningen används 1/2 msk salt till 2 liter vatten. Blötläggningsvattnet hälls sedan bort. Sedan kokas soppan i nytt vatten med 1/2 tsk salt till 1,5 liter vatten. Det betyder att 4 personer delar på 1/2 tsk mineralsalt. Det är inga problem ur ett hälsomässigt perspektiv.

Anna Maria [11 June 2007, 15:06]

ja, det är klart att blötläggningsvattnet hälls bort.

Men, ärtorna har då dragit åt sig det salta vattnet och bogfläsket som är rimmat ger också sin del av salt till soppan. Så att det är 1/2 tsk salt på 4 pers är inte riktigt sant, eller hur? Allt är förstås en smaksak och nu vet jag hur jag gör nästa gång.

Nina Ahlm [11 June 2007, 17:06]

Ja, smaken är olika. Annars kan det vara ett tips att smaka av soppan efter att man plockat upp fläsket och soppan kokat ytterligare 45 minuter (se tillvägagångssättet ovan). Sedan bara salta eller krydda om man tycker att det saknas något alternativt späda med mer vatten.