Gott tillbehör till grönsaksstavar och i pitabröd men även till kött, kyckling eller fisk.

4 portioner

  • 1 liter mild lättyoghurt, avrunnen över natten.
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 grovt rivna morötter
  • salt och peppar
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk gurkmeja

Börja dagen innan eller många timmar innan med att hälla av yoghurten. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag och ställ durkslaget i en annan bunke. Häll yoghurten i handduken och ställ i kyl i minst fyra timmar så att vasslen får rinna av och du får en tjock yoghurt kvar. Pressa ner vitlöksklyftorna i yoghurten och riv morötterna grovt på ett rivjärn och tillsätt dem i yoghurten. Smaka av med salt och peppar, curry och lite gurkmeja för att få fin gyllengul färg på tzatsikin.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.