Vem kan motstå en klick rykande Janssons frestelse. Tänk på att äta proteiner till och att äta med måtta. Här är en lättare variant.

4 portioner

  • 10 potatisar av fast sort
  • 2 gula lökar
  • 1 burk äkta ansjovis med spad
  • 5-6 dl sojamjölk/lättmjölk
  • 2 dl lättkesella
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk ströbröd
  • salt och peppar

Börja med att sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsäker form med oljan. Skala och strimla potatisen i tändsticksstora strimlor. Skala och skiva löken tunt. Sprid ut hälften av potatisstrimlorna i botten av formen. Lägg löken över tillsammans med anjovisfiléer och överst resten av potatisen. Blanda mjölk, kesella och anjovisspad och häll blandningen över alltihop. Strö över ströbröd och sätt in formen i ugnen i 35-40 minuter. Späd ev med en extra skvätt mjölk efter halva tiden.