4 portioner

  • 4 dl kokta kikärtor ( Koka enligt frp eller använd konserverade på tetra)
  • 1 st rödlök
  • 4 msk hackad färsk basilika
  • 1-2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk pressad lime
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl skalade sesamfrön

Skölj kikärtorna i vatten och låt dem rinna av. Finstrimla purjon. Hacka rödlöken och basilikan. Mixa kikärtorna med en mixerstav och blanda kikärtsfärsen med hackad rödlök, basilika och 1 ägg. Pressa i vitlöken och tillsätt ev. lite vatten om färsen blir för torr. Salta och peppra. Forma färsen till biffar, vänd dem i sesamfrön – klappa in dem lite och stek dem på medelvärme i olivolja i några minuter på varje sida. Servera med aubergineklyftor stekta i ugn med havssalt och olivolja och en stor grönsallad blandad med lite sesamolja.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

3 kommentarer


Yvonne Körner [27 March 2006, 15:03]

hej Nina igen,

Gjorde ovan kikärtsbiffar, men de blev alldeles för lösa och var svåra att hålla ihop vid stekning! De smakade också lite “råa” inuti och gjorde ingen direkt succé! Jag vet inte om det var fel att mixa kikärtor, lök och ägg i matberedare? Jag såg sedan att det fanns ett annat recept på kikärtsbiffar, med morot och purjo i, f ö rätt snarlikt. Vågar jag testa det receptet, tro. Kan jag inte anv matberedaren? Varför blir innanmätet som “rått”?

nina [27 March 2006, 19:03]

När jag gör dem så gör jag som jag skrivit i receptet. D.v.s. mixar kokta kikärtor med mixerstav och blandar sedan ner hackad lök, övriga ingredienser och ett ägg. Mitt problem var snarare att färsen blev för torr. Därför skrev jag till i receptet att man kan behöva tillsätta vatten i så fall. Jag steker biffarna först på relativt hög värme för färgens skull och sedan får de steka på låg värme tills de känns stumma/klara när man känner på dem med fingret. Om du ska prova det andra receptet avgör du själv. Men jag och även andra använder oss av båda recepten regelbundet och blir faktiskt riktigt nöjda med resultatet. Kanske kan du testa receptet ovan en gång till och inte mixa allt utan göra som det står där?! Lycka till.

Richard [17 January 2010, 23:01]

Man kan också sätta in dem i ugnen på 175 grader tills de blir fasta, och sedan steka dem.