1 hel plåt. Välj vilka sorters kryddor du vill. Ett tips när du köper färska och inte använder allt. Hacka upp och frys in.

  • 1 kålrot, skalad och skuren i stavar
  • 1 palsternacka, skalad och klyftad
  • 1 fänkål, finhackad
  • 2 sötpotatisar, skalade och klyftade
  • 2 stora morötter, skalade och klyftade
  • 1 kruka persilja
  • 1 dl finhackad dragon
  • 1 dl finhackad citronmeliss
  • 2 röda lökar, klyftade
  • 4 skalade, halverade vitlöksklyftor
  • 1,5 msk olivolja
  • 1 tsk brun sesamolja (smaka av lite i taget)

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär alla rotfrukter. Sprid ut, på en plåt, alla sorter utom morötterna. Lägg morotsklyftorna i en bunke med kallt vatten tills vidare. Hacka alla kryddor och sprid ut över rotfrukterna. Sätt in plåten i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och tillsätt klyftade morötter, rödlök och vitlök. Sätt in i ugn ytterligare 20 minuter. Blanda under tiden olivolja med sesamolja (ta bara lite av sesam den är stark). När allt i ugnen är klart tar du ut plåten och ringlar oljeblandningen över, vänder runt och toppar med lite flingsalt. Servera med stekt fisk eller kyckling.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.