20-25 st

  • 9 dl siktad dinkel
  • 3,5-4 dl grahamsmjöl
  • 0,5 dl vetegroddar
  • 4 msk linfrön
  • 2,5 dl mild lättyoghurt eller lätt kesella
  • 50 g jäst
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 l sojamjölk
  • 2 tsk mineralsalt
  • 2 msk sesamfrö

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Värm mjölken fingervarm = 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken. Rör ner yoghurt eller kesella, honung, saltet, vetegrodddar, linfrön och mjöl och arbeta i hop till en deg/smet. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter. Ta upp deg-smeten på mjölat bakbord och dela den i ca 25 delar. När man bakar med dinkel ska degen vara kladdig. Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger. Arbeta istället varje bulle varsamt med lite grahamsmjöl på bakbordet och i handflatorna. Rulla varje del med händerna och lägg dem tätt i en smord plåt med höga kanter. Jäs ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med lite vatten och strö över sesamfrön. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden. Går utmärkt att frysa in.

3 kommentarer


Frida [27 October 2008, 11:10]

Hej!
Går det bra att använda vanlig mjölk istället för sojamjölken?
Tack för en bra sida!
/Frida

Nina Ahlm [27 October 2008, 20:10]

Frida; Absolut. Det går jättebra.

Linda H [07 January 2009, 16:01]

Detta bröd är mycket uppskatta av mig och mina nära och kära. Jag skulle vilja veta vad ett bröd ger för kaloriintag? Sen undrar jag om det är någon skillnad (rent kalori och näringsmässigt)på bröd bakat med bikarbonat resp bakat med jäst?