2 pizzor eller en plåt

  • 3 dl vatten
  • 2 tsk havssalt
  • 500 g fullkornsmjöl av dinkel
  • 30 g jäst
  • 2 msk krossade linfrön

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Blanda sedan i hop fingervarmt, (37grader), vatten, salt och jäst i en bunke. Blanda sedan i mjölet samt linfrön och knåda med händerna i hop till en smidig deg. Låt sedan degen jäsa övertäckt med bakduk i 1 timma. Kavla ut degen fördelad till 2 pizzor på 2 plåtar eller till en stor pizza på en plåt. Om du vill kan du smörja plåten innan med olivolja, då lossnar pizzan lättare efter gräddningen. Bred på en god tomatsås och lägg på fyllning. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

2 kommentarer


Ellinor [29 September 2008, 22:09]

Här kommer jag med ännu en fråga =). Jag undrar vad det egentligen är för skillnad på alla dessa olika varianter av nyttigare mjöl. Själv har jag grahamsmjöl och även rågmjöl hemma men inte just den sorten som man enligt dig ska använda i detta receptet. Vad hade skillnaden egentligen blivit om jag tagit exempelvis 250 g utav mitt grahamsmjöl och 250 g utav rågmjölet istället för 500 g fullkorns dinkel? Blir det mindre nyttigt eller blir degen väldigt annorlunda om jag skulle gjort så? Finns det något alternativ som kan anses som det allra nyttigaste? Tacksam för svar!

Nina Ahlm [30 September 2008, 08:09]

Ellinor; Lite skillnad blir det så klart om man byter ut mjölet i ett bröd. Detta både näringsmässigt och konsistensmäsigt. Med det inte sagt att det bli sämre med dessa val. Det är bra sorter bägge två. Dinkel är rikt på bl.a B-vitamin, järn och protein och är känt för att ge ett mörkare bröd med lite mer att tugga på. Vill du veta exakt vad skillnaden är i näring så är det bästa att jämföra på de olika paketen. Resultatmässigt får man testa sig fram. Jag tror att de nämnda alternativen inte gör någon större skillnad konsistensmässigt. Möjligt är att dinkel är något kladdigare att arbeta med.