Det här är ett lättbakat och lite sött bröd som bakas med bikarbonat istället för jäst.

Börja med att blanda i en bunke;

  • 3 dl dinkelmjöl
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 dl russin
  • 1/2 dl grovhackade hasselnötskärnor
  • 1 msk kardemumma
  • 3 tsk malen ingefära
  • 2 msk solrosfrön

När allt detta är blandat, slå över;

  • 4 dl lättfil
  • 1 dl honung
  • 1 msk olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en mindre brödform.
Rör först i hop de torra ingredienserna och häll sedan i även de övriga. Blanda till en kladdig deg. Lägg degen i den smorda formen. Grädda ögonaböj i ca 40 minuter. Ta ut brödet och tippa ur det på ett galler och lägg en bakduk över. Låt svalna. Servera direkt eller skiva och frys in.