4 portioner

  • 6 dl kokta belugalinser
  • ekologisk lantbuljong + vatten
  • 2 chalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl vatten+ 1 skvätt fiskfond
  • 4 msk pressad citron
  • 1 frp saffran
  • rivet skal av 1/2 lime
  • 300 g laxfilé utan skinn
  • 200g hokifilé
  • 2 msk kesella lätt
  • 100 g skalade räkor eller kräftstjärtar
  • 1 tsk cayennepeppar
  • havssalt och peppar
  • färsk dill

Koka belugalinser eller andra linser enligt anvisningen på förpackningen, i en ekologisk grönsaksbuljong. Fräs löken i en vid kastrull. Tillsätt fikfond, citron,  saffran och rivet limeskal. Skär tärningar ca 3 cm stora av fisken och lägg ner dessa i kastrullen. Koka på svag värme under lock tills fisken blivit klar och köttet blivit ljust, ca 2 – 5 minuter. Lyft upp fisken med en hålslev.
Låt spadet reducera, dvs koka i hop till ca 2,5 dl återstår. Dra ner värmen och vispa i kesellan och lägg ner räkor och kräftstjärtar. Smaksätt med cayenne, salt och peppar. Tillsätt sist färsk dill och lägg återigen ner fisken. Servera med buljongkokta linser.

Om detta recept innehåller havre, nakenhavre eller fiberhavregryn kan man som glutenintolerant istället välja Sempers 100% rena havregryn.

2 kommentarer


Jonica Östlund [03 January 2011, 17:01]

Låter supergott! Får jag bara fråga hur mycket linser som Du har
tänkt ska passa till receptet? Serveras de som tillbehör, eller
var/när ska de in i grytan? Tack!

Nina Ekelöf [06 January 2011, 21:01]

Jonica: Tack för din observation. Nu har jag fixat till och förtydligat i receptet : )
Smaklig gryta!