Ugnstekt Lax med Vildris i Citrus & Kokos
1 portion
- 50g vildris/råsis (torrvikt) / 0,6 dl okokt
- 120 g laxfilé
- 1 msk finrivet citronskal
- 1 msk finrivet apelsinskal
- 1 msk hackad bladpersilja
- 1 dl lätt kokosmjölk
- 1 msk hackad färsk basilika
- 1 krm havssalt och lite vitpeppar
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Lägg laxfilén i en ugnsform. Salta och peppra och sätt in i ugn, 225 grader i ca 10 minuter eller tills fisken är helt genomstekt. Riv ner citron och apelsin i en liten kastrull. Tillsätt persilja, basilika och kokosmjölk. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Häll citrus – och kokosmjölksåsen över laxen och servera med ris och en rejäl tillbehörssallad.
Kyckling med Het Paprikasås & Sötpotatis
1 portion
- 150g kycklingfilé
- 2 dl krossade tomater
- 3 tsk röd pesto
- 1 röd paprika, strimlad
- 4-5 tsk sambal oelek
- havssalt och peppar
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 gul lök, finhackad
- 1 sötpotatis, 150g (okokt)
- 1/2 msk olivolja
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg en tinad kycklingfilé i en ugnsfast form. Salta och peppra. Blanda krossade tomater med pesto, strimlad paprika, sambal oelek efter smak, finhackad vitlök och hackad gul lök. Häll blandningen över kycklingen i formen. Skala sötpotatisen och skär i klyftor. Lägg klyftorna runt kycklingen i formen och ringla olivolja över. Sätt in i ugnen i ca 25-35 minuter. Servera med gröna blad.
Pastasallad med Tonfisk & Myntayoghurt
1 portion
- 50g fullkornspasta (torrvikt) / 1,5 dl okokt
- 120 g tonfisk i vatten, avrunnen
- havssalt och vitpeppar
- 2 dl babyspenat
- 5 kärnfria svarta oliver, avrunna, finhackade
- ½ finhackad vitlöksklyfta
- 1/2 dl mild ekologisk lättyoghurt 0,5% fetthalt
- 20g Apetina tärnad fetaost 3% fetthalt
- 2 msk hackad färsk mynta
- Lägg till 5 halverade körsbärstomater och ca 1dl fint riven vitkål
Låt tonfisken rinna av ordentligt i en sil. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och spola den sedan kall. Blanda den kokta kalla pastan med babyspenat, olivhacket och finhackad vitlök. Mosa samman fetaosten och yoghurten med en gaffel. Rör ner hackad mynta och vänd runt yoghurten i pastablandningen. Tillsätt sist riven vitkål och halverade små tomater. Servera tonfisken med pastasalladen.
Röd Linsgryta med Curry, Kokos & Bulgur
1 portion
- 50g bulgur (torrvikt) / 0,6 dl okokt
- 50g röda linser (torrvikt) / 0, 6 dl okokta
- 1 dl lätt kokosmjölk
- 1,5 msk höns/grönsaksfond
- 1 tsk msk malen kanel
- 1/2 röd paprika
- 4 tsk röd currypasta
- havssalt
- 1/2 msk finhackad röd pepparfrukt
- 3 x minimajs
- 1 msk russin
- 1 msk cashewnötter
Koka bulguren enligt anvisningen på förpackningen. Koka röda linser i dubbelt så mycket vatten i 10 minuter. Strimla paprikan och pepparfrukten och skär minimajsen i mindre bitar. Koka upp kokosmjölken och rör i kanel, fond och röd currypasta. Smaka av med havssalt. Häll av linserna i en sil och rör ihop med kokosmjölkblandningen. Tillsätt den strimlade paprikan, pepparfrukt, minimajs och russin. Låt småputtra 5 minuter. Lägg upp bulgur på tallrikar och fördela lins och grönsaksröran på. Strö cashewnötter på toppen.
Färsbiffar med Klyftad Aubergine, Vitlök & Örtpotatis
1 portion
- 125 g lammfärs/nötfärs gärna ekologisk
- 1 msk pressad vitlök
- 1 dl skalad och riven aubergine
- 4 msk finhackad färsk oregano
- havssalt och vitpeppar
- 100 g potatis i klyftor (okokt)
- ca 1 dl finhackad persilja och oregano
- 2 msk finrivet citronskal
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- ett par klyftor aubergine
- 1 msk olivolja
- havssalt och peppar
Blanda samtliga ingredienser till biffarna i en bunke med en gaffel. Forma i stor eller 2 mindre biffar med händerna och lägg i en ugnsfast form. Klyfta potatis och aubergine och blanda med hackad oregano och persilja, finrivet citronskal, hackad vitlök, olja, salt och peppar. Lägg både biffar och klyftor i formen. Stek i ugn 200 grader i ca 25 minuter eller tills potatisklyftorna är klara och har fått fin färg.
Kyckling med Dinkelpasta, Tomatsås, Mandel & Chili
1 portion
- 1, 5 dl okokt dinkelpasta
- 125 g kycklingfilé
- 1 dl krossade tomater
- 2 dl riven morot
- ½ finhackad röd chilifrukt
- ½ ask körsbärstomater
- 2 msk fint riven/strimlad ingefära
- 2 msk naturell mandel
- havssalt och peppar
- 1 näve babyspenat
Börja med att koka pasta och spola den sedan kall i en sil. Stek kycklingen i en medelvarm panna så att den blir gyllenbrun och helt genomstekt, ca 10 minuter på varje sida. Blanda krossade tomater, riven morot, chili, tomater och ingefära i en kastrull och värm. Smaka av med havssalt och peppar. Rör ner pastan. Servera med kycklingen och toppa med mandel och babyspenat.
Varm Laxsallad med Basilika, Limekeso & Nudlar
1 portion
- 55g nudlar (sobanudlar eller äggnudlar) (torrvikt)
- 100g laxfilé i tärningar
- 1 dl sockerärtor
- 1 msk strimlad basilika
- 1 röd lök, klyftad
- 2 dl strimlad savoykål
- ½ lime, saften och det rivna skalet
- en nypa havsalt och vitpeppar
- ½ dl minikeso
- 1/2 lime saften och det rivna skalet
Tärna laxfilén i ca 1,5 cm stora tärningar. Bryn i en medelvarm panna tillsammans med sockerärtor, basilika, klyftad lök och savoykål, lite i taget. Pressa över limesaft och rör ner rivet skal från halva limen. Blanda keson med andra halvans limesaft och skal, smaka av med havssalt och vitpeppar. Servera laxsalladen varm med kall keso och nykokta nudlar.
nLifes veckomeny
Den här sidan är en del av nLifes veckomeny. Läs mer om veckomenyn.
inspirerande recept! Undrar bara lite det här med grönsaks
buljong/fond, har du någon bra att rekommendera, känns som att alla
bara innehåller konstiga saker nuförtiden. Renée Voltaire har en
ekologisk men är verkligen den så bra när den innehåller socker och
jästextrakt? Mvh Elin
Hej hej !! Jag undrar om det verkligen är bara en portion på
kycklingrätten med paprikasås och sötpotatis? så otroliga mängder
grönsaker + sötpotatisen. 150g kyckling är däremot helt i sin
ordning haha ….bara blev lite fundersam….? Mvh Sara
Eliln: Jag använder framförallt de ekologiska tärningarna/pulvren och även Voltaires. Även en del fond. Att de innehåller socker och jäst kan tyckas onödigt men med de små mängder det blir i den slutliga portionen är det inget jag väljer bort. Det är oerhört svårt att få till allt 100% naturligt hela vägen. Jag tänker istället på att göra så bra val som möjligt och se till det färdiga resultatet och vilka positiva saker det för med sig. : ))
Sara: Ha, ha! Det var ju för väl att någon tycker att man får äta rejält trots det låga kaloriinnehållet. Såg du att det var 150 g Okokt potatis?! Kanske vart det för mycket ändå? Vi är alla olika. Jag gillar att man får äta rejält av det färggranna gröna till maten. Så japp. Det är 1 portion. Du äter det du orkar : ))