1 paj

  • 2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1/2 dl kesella lätt
  • 50 g smör/rapsolja
  • 1 msk hela linfrön
  • 1 ägg

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Blanda i hop mjöl, kesella och smör till en massa. Tillsätt sedan  linfrön och ägget. Låt vila i kyl ca 30 minuter. Tryck sedan ut pajdegen i en pajform, picka den lätt med gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Lägg sedan i fyllning och grädda ytterligare 20-25 minuter.

5 kommentarer


Alex.. [09 July 2006, 17:07]

Kan man byta smöret mot nånting annat ? T.ex olja eller kesella ?

Tack för en jättebra sida !! Är inne här varje dag å väntar på nya smaskiga recept ! =)

Nina Ahlm [09 July 2006, 17:07]

Jag har bara gjort pajdegen med smör i så jag vet faktiskt inte hur resultatet blir med t.ex. olja i. Men skulle jag försöka med något annat så finge det bli rapsolja i samma mängd. Tack för ditt fina omdöme : )

Viola Petersson [11 July 2006, 12:07]

En gång när jag skulle göra paj upptäckte jag att smöret var slut. Jag tog rapsolja i stället och det blev bra resultat på det också. Enda skillnaden var att konsistensen blev något “knäckigare” vilket jag ioförsej gillar.
Det var inte detta receptet men jag tycker nog att det borde gå här med.

Alexander å Frida [19 July 2006, 15:07]

Vi bytte ut smöret mot kallpressad olja och hade i lite vetegroddar… Blev väldigt Lyckat ! Men vi har en fråga ang. smöret.. Vart än man läser så står det nästan överallt att man ska byta ut smöret mot nånting annat för att smöret är “skadligt” ? Hur är det egenligen ?

Nina Ahlm [19 July 2006, 15:07]

Smör består av mättat fett så det stämmer att ju mer mättat ett fett är desto sämre. Mättat fett är lätt att lagra för kroppen och det är negativt för blodfetterna. Vi ska alla försöka hålla nere integet av mättade fetter men ändå äta lite. Dock är det så i viss fall t.ex vid stekning att smör faktiskt är bättre än t.ex. fleromättade fetter som är värmekänsliga. Rapsoljan hör till de oljor som består av enkelomättade fetter men t.ex majsolja och solrosolja är fleromättade och när dessa hettas upp bildas i stället s.k. “funny fats”(icke naturligt förekommande varianter) Ju mer omättat desto känsligare alltså.