Brödet ger en stor deg så blandning och knådning fungerar bäst med hjälp av bakmaskin.

2 limpor + 15 bullar

 • 50g jäst
 • 3 dl vatten
 • 1 okokt dl krossad råg
 • 8 dl vatten, fingerljummet/37 grader
 • 2 liter rågmjöl
 • 5 dl quinoaflingor
 • 5 dl vetemjöl
 • 1 msk havssalt

Koka upp 1 dl krossad råg med 3 dl vatten. Vänta till första uppkoket. Ta då av kastrullen från plattan. Sätt på ett lock och låt dra i ca 5 minuter. Häll av rågkrosset från eventuellt överflödigt vatten i en sil. Smula under tiden ner jästen i en bakbunke och tillsätt 8 dl fingerljummet eller 37-gradigt vatten. Sätt på maskinen och låt det väl blandas. Tillsätt 2 dl av den kokta krossade rågen samt allt mjöl, flingor och salt. Låt maskinen gå till degen är väl blandad och lossar lätt från bakbunkens kanter. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i 2 lika delar. Lägg ena delen åt sidan och börja med limporna nedan.

(Första deghalvan)

2 råglimpor med krossade valnötter & aprikos

 • 1,5 dl finhackade osvavlade aprikoser
 • 1,5 grovt hackade valnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta den ena deghalvan med finhackade aprikoser och grovt hackade valnötter. Gör detta i degmaskinen eller för hand snabbt. Dela sedan degen i två delar och forma till limpor med händerna. Lägg båda på bakplåtspapperklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Låt svalna på galler innan de skivas upp och serveras eller fryses in.

(Andra deghalvan)

15 rågbullar med grillad paprika & ost

 • 3 dl riven 10% ost
 • 1 dl inlagd, avrunnen grillad paprika

Sätt ugnen på 200 grader. Riv 10% -ig ost och låt den inlagda paprikan rinna av i sil ordentligt och finhacka den sedan. Arbeta den andra deghalvan med 2 dl av den rivna osten och den finhackade grillade paprikan i bakmaskinen snabbt. Rulla ca 15 små fina bullar och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Strö över resten av den rivna osten på toppen av bullarna och grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter beroende på storlek. Låt svalna på galler innan de serveras eller fryses in.

6 kommentarer


Sofia [20 September 2008, 19:09]

Hej,

Är det verkligen rätt mängder mjöl och vätska i receptet… min deg blev som en hård klump helt utan spänst… körde 15 minuter i maskin, tror inte den kommer jäsa ett dugg… hur kan man rädda en för tung deg?

/S

Nina Ahlm [20 September 2008, 22:09]

Sofia; Ja, det trodde jag åtminstone innan jag fick din kommentar. Det var verkligen tråkigt. Jag brukar vara noggrann med att anteckna måtten jag använder mig av när jag bakar men visst kan något gått snett. Om du har gjort enligt anvisningen men ändå behövt köra degen 15 minuter är det något fel. En deg arbetas i regel ganska snabbt. Det är dock viktigt att följa måtten och inte höfta eller ha för bråttom eftersom bakning kräver noggrannhet. Jag får helt enkelt återkomma om och när jag bakar detta bröd nästa gång.

Sofia [22 September 2008, 13:09]

Hej igen…

Vill bara berätta att brödet jäste en del iallafall. Sen sprack det rätt mycket i ugnen, har hört att det kan bero på att det jäst för lite…
Men trots jäsningen så blev det jättetungt och kompakt, inte alls roligt… men men jag får försöka igen:)

/S

lAILA [24 September 2008, 11:09]

Hade varit kul om du skrev ut
Kolhydrat
Fett
protein
kalorier
Vad hela brödsatsen innehöll
Kram Laila

Nina Ahlm [24 September 2008, 19:09]

Hej lAILA!
Jag skriver inte ut det eftersom jag inte tror på att räkna kalorier eller något annat som hållbart i längden. Det är alldeles för tidskrävande för oss alla.

Katariina [27 September 2008, 19:09]

Min deg blev också jättehård, alltså så pass hård att bröden inte var ätbara. Är rimligt säker på att jag följde receptet, men får väl ge det en chans till. Din nya sida är toppen! Ha en skön helg!