Jag bakade dessa till Adas 1 -årskalas. Skar dem till två små bottnar och garnerade med vispad grädde, blåbär och jordgubbar : ) Perfekt mini-1-årstårta utan socker : )

ca 10 st

  • 2 stora mogna bananer
  • 2-3 små fint rivna morötter (Fungerar även med rivet äpple)
  • 75 g osaltat smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 4 dl ekologiskt vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl ekologisk standardmjölk

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Mosa bananerna med en gaffel och blanda väl med fint rivna morötter, smält smör och ägget. Rör sedan ihop, med en gaffel i en annan bunke, malen kanel, kardemumma, vetemjöl och bakpulver ordentligt. Smöra en muffinsform i teflon och blanda sedan kvickt ner mjölblandningen i banansmeten med en gaffel. Blanda väl och rör sist ner mjölken. Vispa ej!

Använd en matsked och skeda upp smeten i formarna. Drygt 2 msk i varje form för stora muffins. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna på galler.  Efter gräddning kan muffinsen serveras som de är eller skäras till 2 små bottnar, bredas med vispad grädde emellan och garneras med färska frukter och bär : ) Som en liten “minitårta”

8 kommentarer


Anna [09 September 2010, 14:09]

Detta ska jag prova ikväll, och även äppelkakan med kesella,
dinkelmjöl och havregryn =) Återkommer med resultat!

Caroline Hellman [12 October 2010, 13:10]

Hej, tack för alla fina recept. Jag undrar om det går att använda
något annat än vetemjöl i dessa muffins? Caroline

Nina Ekelöf [13 October 2010, 14:10]

Caroline: Visst. Du kan använda graham, råg eller dinkel. Tänk på att vetemjölet är det mjöl som har de absolut bästa bakegenskaperna dock pga sin förmåga att bilda gluten. Om du byter mjölsort helt kommer bakverken att bli lite mer kompakta och hårda samt att degen kommer att bli kladdigare att arbeta med. Du kan annars byta ut hälften av vetemjölet mot tex dinkel så får du kvar lite av de goda bakegenskaperna också : )

Karin [01 November 2010, 18:11]

Hej! Jag gjorde dessa idag med en blandning av grahams- och
vetemjöl, de blev verkligen jättegoda! Jag har en 9-månaders som
jag föröker ge så bra mat som möjligt och han fick smaka – vilken
succe :)! Jag ska göra dessa till hans ett-årskalas, så himla gott
att slippa onödigt socker. Tack för många bra recept, kul med några
till barnen också! Klem och hej! Karin

Sofia [04 February 2011, 14:02]

Hej! Låter jätte smaskigt! kan man göra den som “hel tårta”, alltså
i sockerkaksform? Sofia

Nina Ekelöf [12 February 2011, 11:02]

Sofia: Det borde gå bra men du får testa dig fram med gräddningstiden. Gissar att “kakan” kommer att behöva något längre tid på sig i ugnen för att bli klar. Kanske även något lägre ugnstemp för att inte bli för mörk i färgen innan den gått klart i mitten. Testing, testing : )
Lycka till!!

Carina [15 April 2011, 22:04]

Himla goda kakor/bullar ja jag körde med dom som matiga bullar i
stället delade dom, lite smör och en skiva ost och lite marmelad på
jättegott var det… Ja jag lånade receptet på min blogg… trevlig
blogg du har.. //Cee

Klara [01 July 2011, 12:07]

Tusen tack för receptet!! Jag testade att använda detta recept som
tårtbotten till en gräddtårta, gjorde vissa ändringar då jag ville
att den skulle vara ganska neutral i smaken. 2 stora mogna bananer
75 g kallpressad kokosolja 1 ägg 4 dl ekologiskt vetemjöl 2 tsk
bakpulver 1/2 dl ekologisk standardmjölk Gräddade den på 175°C
längst ner i ugnen i 45 min och använde en brödform. Den blir mer
kompakt än en vanlig tårtbotten men min sambo sa inget utan mumsade
glatt i sig den :)